От четвъртък и в София по-строги противоепидемичните мерки, заради високия

...
От четвъртък и в София по-строги противоепидемичните мерки, заради високия
Коментари Харесай

Нови COVID мерки в София: Театри и кина с до 30% публика, децата остават в клас

От четвъртък и в София по-строги противоепидемичните ограничения, поради високия брой новозаразени.

За разлика от други области, в София-град всички възпитаници остават в присъствена форма.
Към ротационно образование ще се премине при увеличена заболеваемост и по решение, което би трябвало да вземе шефът на учебното заведение.

От четвъртък се преустановяват се груповите извънкласни действия и занятия. Театри, кина, и концерти ще работят при претовареност до 30%. Всички спортни надпревари се организират без аудитория.

Мерките в заведенията, в това число вечерният час, могат да не се ползват, в случай че 100% от личният състав е имунизиран, преболедувал или с негативен тест и в случай че се одобряват единствено гости, които също дават отговор на тези условия.
Снимка: bTV
На фона на растящата болест все по-малко остават свободните места в интензивните обособения. 92% са заетите в София по данни на столичната РЗИ. Друга област в с дефицит е Благоевград.

В Първа градска болница места за тежко заболели няма. Опитват се обаче да не връщат пациенти. Настаняват ги на неинтензивни кревати и ги следят благодарение на анестезиолог, до момента в който се освободи място.

Обслужваме и вършим всичко допустимо. Моето предпочитание и по този начин съм приказвал с сътрудниците е да няма върнат пациент “, съобщи шефът ѝ Цветомир Димитров.

Проверка в друга столична болница демонстрира, че са изчерпани даже аварийните места, които пазят за пациенти от Коронавирус отделенията с риск да се влошат.

“Няма по какъв начин да не връщаме пациенти, тъй като когато потенциалът е на 100% е напълнен, като имаме и тези две спомагателни кревати, няма по какъв начин да не го върнем пациента “ сподели проф. Николай Младенов – нач. Клиника по анестезиология и реанимация на УМБАЛ „ Токуда “.

Въпреки че Благоевградска област към момента не е в тъмночервената зона, лечебните заведения са в патова обстановка.

„ Имаме подготвеност вероятно да открием най-малко още 10 места, само че това значи, че да закрием някое друго поделение и заболели с други болести да не се обслужват. Не е толкоз елементарно, не е единствено физически да подсигуриш легло “, добави Димитър Захариев, краткотраен шеф на МБАЛ „ Югозападна болница “.

По данни на здравното министерство на национално равнище към този момент за дефицит не може да се приказва.

„ Имаме области при които има заети 8-9% от леглата, давам образец Плевен и Враца. Има други, които надминават 20% “, съобщи зам.-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов.

От столичната РЗИ издадоха разпоредба при потребност броя на леглата да бъде преструктуриран и да бъдат разкрити спомагателни такива.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР