От БСП настояват за оставките на цялото ръководство на Комисията

...
От БСП настояват за оставките на цялото ръководство на Комисията
Коментари Харесай

На БСП не стига оставката на Ралица Агайн

От Българска социалистическа партия упорстват за оставките на цялото управление на Комисията за финансов контрол (КФН). Това разгласи аленият народен представител Румен Гечев на брифинг в Народното събрание по време на изключителното съвещание на Народното събрание.

Днес е ден на абдикация на българските институции, ръководени от ГЕРБ и техните спътници. Основният проблем е не, че са излъгани толкоз доста хора, а че за следващ път виждаме, че българските институции не си извършват отговорностите.

Той напомни, че от 2016 година КФН има безусловно всички права и принадлежности да пита, да ревизира и разпитва, да получи информация по тази причина кой е притежател на банкрутиралото кипърско застрахователно сдружение " Олимпик ", какви са действителните му активи, при какви условия оперира в България и за какво са изнесени близо 150 милиона лв. от България.

" През 2009 година при ръководството на ГЕРБ компанията е записана. Какво се оказва обаче, притежателят е някакъв испанец, който има компания в Люксембург, която пък държи акциите в Кипър, а компанията в Кипър няма нито една продадена лавица в кипърската страна ", възмути се Гечев и добави, че единствената страна, в която оперират е България.

Срив на българските институции, подценяване и не-защитата на ползите на българските жители е едно извиване на ръце, счита социалистът и уточни, че от столетницата имат поредност от въпроси, които считат да зададат тази есен. Едни от тях са - за какво институциите, които ръководят, не са във форма и за какво разрешават да бъде ограбвана българската стопанска система.

Всички от КФН би трябвало да си понесат отговорността с подаване на оставки, като почтени и морални хора, прикани Гечев.

" За следващ път български регулатор се проваля, а настояват, че си е приключил работата. Не може казусът с " Олимпик " да завърши единствено с оставката на Ралица Агайн ", съобщи и националният представител Жельо Бойчев.

Той акцентира, че от началото на активността на това сдружение на българския пазар, има доста сигнали до службите и до прокуратурата. " Това е най-малкото, с цел да се изиска информация за сдружението ", акцентира той. Според него информацията е доста разнопосочна и всички се оправдават с европейското законодателство, което не ни разрешавало да решим казуса.

Бойчев се опълчи на тази теза с това, че в Народното събрание е признат Кодекс за застраховането, в който доста ясно са написани отговорностите и отговорностите. " КФН е органът, който всекидневно би трябвало да знае положението на застрахователния пазар, да го рапортува и взима съответните ограничения ", акцентира Бойчев.

Той уточни текст от Кодекса за обезпечаване, съгласно който настоящият контрол върху застрахователите и презастрахователните компании се реализира от Комисията и от зам.-председателя. " Ако ръководителят на Комисията каже, че не знае за тези случаи и няма информация, единственото, което може да направи е да стане и да си тръгне - мястото й не е там ", безапелационен е Жельо Бойчев.

Георги Търновалийски разяснява, че КФН е самостоятелен орган, който се регистрира само пред Народното събрание. След измененията в Закона за КФН, е имал опция с изключение на независимостта си, да си дефинират и заплати в размери такива, каквито те изискат, които да са не по-ниски от заплатите, които те управляват, изясни социалистът.

Огромни са отговорностите на КФН и през днешния ден би трябвало да се отчетат по тази причина, което вършат, разясни той и добави, че те получават задоволително да работят на равнището, на което би трябвало. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР