От Браншова Камара Пътища излизат на Трети национален протест пред

...
От Браншова Камара Пътища излизат на Трети национален протест пред
Коментари Харесай

Пътни строители пак на протест, министърът ги кани на разговор

От Браншова Камара " Пътища " излизат на Трети народен митинг пред Министерство на регионалното развитие. В опит да понижи напрежението и да овладее обстановката Министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова кани в 10.30 часа през днешния ден на среща в постройката на ведомството всички притежатели на компании, които ще вземат участие в митинга.

Ръководството на Българска браншова камара " Пътища " стимулира решението за нов митинг с това, че към този момент пет месеца търси опция за разговор с държавните институции поради пренебрегването на настоящите, изцяло законни съгласно организацията контракти за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Според Камарата принципалът по договорите на компаниите с Агенция " Пътна инфраструктура " в лицето на министъра на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова е пренебрегвала желанието им за разговор, което е и причина за днешния митинг.

Стойността на дължимите от страната към компаниите за свършена активност суми е 870 млн. лв. - фактурирани и сертифицирани действия.

В края на септември, на последния митинг на пътностроителните компании пред постройката на Министерския съвет, ръководителят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков разяснява пред публицисти, че главното искане на компаниите е да се признаят договорите за настоящи.

Не сме наивници, знаем, че няма опция напълно да си получим парите до Нова година, само че желаеме да се обезпечи рационална сума, която да обезпечи съществуването на българските пътностроителни компании, уточни тогава Чайков. Той посочи, че юристите от работната група по проблемите на бранша настояват, че заради надвишаване на прогнозната стойност тези контракти са изчерпани и взаимоотношенията сред компаниите и Агенция " Пътна инфраструктура " би трябвало да бъдат уредени по различен метод. Нашите адвокати настояват, че договорите са настоящи, че прогнозната стойност не е последна стойност, а определящото за продължителността на договорите е тяхната последна дата, сподели Чайков и добави, че за някои контракти тя е 2025 година.

В деня на последния митинг на пътностроителните компании служебният зам.-министър на правораздаването Иван Демерджиев, който бе в състава на работната група по казуса на тези компании, сподели, че ще бъде препоръчан вид за решение на проблема с фирмите, като се раздели предмета на контракта на две елементи - за неотложните действия - зимното поддържане и запазването на живота и здравето на хората по пътищата, да продължат да се извършват до края на април и май идната година. Другата част от договорите, където са планувани планови поправки, се предлага да се прекратят и връзките да се уредят на извъндоговорно съображение.

Искаме съглашение за договорите като цяло, разяснява Чайков. Опитват се да разделят нещата като подсигурят зимното поддържане през договорите, които в този момент работят, а останалите действия, които са осъществени и са приети от страната, през други спогодби да се подпише скица за разплащане, добави ръководителят на УС на Камарата. Той сподели, че от Камарата не са уверени, че предлаганата скица като цяло е юридически издържана и добави, че това, което на този стадий се предлага като финансови параметри, е извънредно незадоволително. Чайков още веднъж повтори тезата на юристите на браншовата организация, че договорите са законни и могат да продължат до приключване на периода им.

Според Демерджиев договорите са изчерпали от дълго време предмета си, тъй като той е стеснен със стойност, написа dir.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР