От БНБ съобщиха, че слагат изисквания за банките да държат

...
От БНБ съобщиха, че слагат изисквания за банките да държат
Коментари Харесай

След мерките на БНБ: Месечните вноски по кредитите се вдигат с 1%

От Българска народна банка оповестиха, че поставят условия за банките да държат от 10 на 12% наложителни минимални запаси по привлечените средства.
За потребителите главният въпрос е ще се увеличи ли месечната вноска по взетите към този момент заеми и с какъв брой? И ще се покачат ли лихвите по новоотпусканите заеми?
Според финансовия анализатор Десислава Николова повишението на лихвите е предстоящо отдавна, а отчетът на Българска народна банка от преди няколко дни не е нещо ново и скандално, което да предизвикна терзания.
„ Българска народна банка от Коронавирус насам алармира, че следва банките да подхващат нарастване на банковите лихви и да извърнат лихвения цикъл. Средната рента по един ипотечен заем в лв. е 2,6% ”, изясни Десислава Николова.  
Тя даде и образец с заем от 100 000 лв. или евро. Ако кредитополучателят заплаща по 454 лева/евро на месец сега при рента 2,6%, то с повишението на тази рента с 1%, месечната вноска ще стане 506 лева/евро. А в случай че лихвата се качи до 4,6% то тогава месечната вноска ще е 562 лева/евро.
Според финансиста Емил Хърсев друга е обстановката при към този момент отпуснатите заеми и тези, които занапред ще бъдат отпускани.
„ Когато се понижава ликвидността на пазара, новите заеми реагират автоматизирано. Старите реагират заради друга причина. В България обичайно заемите се отпускат с плаваща рента. Има някаква база - да речем тримесечният EURIBOR или €STR, с някаква надбавка, която нормално е много сериозна в България в последните години. Въпросният €STR беше негативен в последните години, в този момент когато се усилва, естествено увеличаващата се база плюс същата надбавка води до някакво нарастване, само че то не е съществено. Реално продължаваме да работим с негативни лихвени проценти. Ако лихвата, която плащаме е 2,6%, а инфлацията – 12%, това значи, че получавам 10% годишно подарък. Сега ще получавам по-малък подарък ”, изясни Хърсев.  
И двамата финансисти не чакат по-голямо нарастване от 1% на междинната рента до края на годината.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР