От Барутин заявяваме на висок глас: Ние ще защитим демокрацията

...
От Барутин заявяваме на висок глас: Ние ще защитим демокрацията
Коментари Харесай

Карадайъ от Барутин: Да има мир! Мисията ни е да пазим сигурността, стабилността, демокрацията!

От Барутин заявяваме на всеослушание: Ние ще защитим демокрацията в нашата Родина България.

Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на възпоменателен протест в доспатското село Барутин в памет на жертвите на така наречен „ възродителен процес”.

Във възпоменателния протест участваха зам.-председателите на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов, инж. Хасан Азис, Халил Летифов и Станислав Анастасов, народните представители Хайри Садъков, Небие Кабак, Мюмюн Мюмюн, Адлен Шевкед, Байрам Байрам, Елхан Кълков, Ихсан Хаккъ, Гюнер Ахмед, Павлин Кръстев и Александър Нестеров, евродепутатът Атидже Вели, ръководителят на Младежко Движение за права и свободи и депутат Сезгин Мехмед, регионалните ръководители на Благоевград, Пазарджик, Кърджали и Разград - Ведат Хюсеин, Юмер Хамза, Ресми Мурад и Мехмед Салим, основният мюфтия на Р България Мустафа Хаджи и районният мюфтия Неджми Дъбов, генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, както и общински кметове и общински ръководители на Движение за права и свободи от страната.

Тук сме всяка година. Но тази година е по-особена – 50 години от тези грозни събития, акцентира Карадайъ.

След 50 години ние отново сме тук и отново приказваме за права и свободи, отново приказваме за шизофренията в българската политика, съобщи водачът на Движение за права и свободи. И посочи, че българските политици гласоподават едни резолюции в Брюксел и тъкмо противоположните закони в България, изключително когато става въпрос за малцинствата.

В Брюксел гласоподават резолюция за отбрана на езиковото разнообразие в цяла Европа. Връщат се в България и одобряват закон за възбрана за прилагане на езици. В директивата за майчините езици в целия Европейски съюз терминът е майчин език, единствено в България е базов език – главно, с цел да не се учи турският език в учебно заведение. Това не е същинска народна власт, безапелационен бе Карадайъ.

Преди 50 години имаше едни инцидентни хора, които не знаеха какво да вършат в страната и застанаха против своя народ. Днес отново имаме едни инцидентни хора във властта. Затова 32 години нашата задача е да пазим целостта на нашата Родина България, да бъдем поръчител за мира, сигурността и стабилността, да бъдем поръчител за демокрацията, тъй като платихме доста скъпа цена за нея, съобщи Мустафа Карадайъ.

Ние ще осъществим задачата си. Видяхме едни грозни процеси в ХХI век. На изборите през 2021 година още веднъж имаше опит за потъпкване на достойнството и достолепието. Възрастни хора от уязвими групи ни споделяха: „ Милиция не е влизала в нашия дом от промяната на имената. Сега влиза”. Грозни събития в демократична, европейска, натовска България, възмути се Карадайъ. И увери: „ Ние ще пресечем тези процеси. Виждате – имаме мощна парламентарна група и със законови принадлежности ще пресечем рушенето на демокрацията и държавността в нашата Родина. Заедно ще го създадем.”.

„ Всички ще бъдем дружно, всички ще приказваме за нашата история. Тази история след 50 години още не намира място в учебниците, само че ние я помним, знаем и ще я предаваме на бъдещите генерации, с цел да си вземаме урока до какво води разединението, с цел да бъдат бъдещите генерации единни, да знаят цената на демокрацията и да я пазят. Да пазят своята еднаквост, да живеят с чест и достолепие в нашата България”, сподели още Карадайъ.

Лидерът на Движение за права и свободи напомни събитията от 1964 година, 1972 година,1973 година 1984 година 1985 година и по какъв начин въстават Рибново, Смолянският регион, Барутин, Гоцеделчевският регион, Корница, Брезница, Лъжница, а по-късно Кърджали, Делиормана и цяла България.

Тези събития се случваха, тъй като бяхме разединени. Случваха, се тъй като, когато тези процеси бяха тук, в Западните Родопи, Източните Родопи споделяха: „ Те там са други. При нас няма да се случи”. Но не мина дълго време и, за жалост, се случи и в Източните Родопи. И Родопите се обединихме в тъгата и в болката, а по-късно и се обединихме и с Делиормана. Обединихме се в потъпканите чест и достолепие, сподели Карадайъ.

Тогава, през 1985 година, се сътвори незаконната организация с съществена цел битка без оръжие в името на името, в името на идентичността, в името на достойнството и достолепието на жителите отпред с доктор Ахмед Доган, напомни още водачът на Движение за права и свободи. Той описа за майските събития и героите на демокрацията, които форсираха рухването на тоталитарния комунистически режим, с цел да пристигна демокрацията в България.

Свалихме комунистическия режим през 1989 година, а година по-късно дадохме име на нашето обединяване. Името е Движение за права и свободи. 32 години ние в нашата Родина споделяме НЕ на реваншизма и ДА на заедността, която е главната философия на българския етнически модел, чийто създател е доктор Ахмед Доган. ДА на заедността, която е съществена философия, на база на която ние вършим политика, акцентира Карадайъ.

Заедността за нас не е абстракция. Заедността е другите да бъдем дружно и всеки да отстоява своята еднаквост, даже в случай че има потребност на другия да му оказваме помощ да отстоява своята еднаквост. Защото за нас разликата не е проблем, а благосъстояние, посочи още водачът на Движение за права и свободи.

Мустафа Карадайъ се спря и на войната в Украйна. Наши комшии водят война, има жертви, скъпа цена заплащат за политиката на своите ръководители, сподели водачът на Движение за права и свободи и прикани: „ Да има мир, да има мир в Барутин, в Родопите, в нашата България, в нашия район, по целия свят. Това е нашата задача. В името на тази задача ще бъдем единни и мощни и ще завещаем тази мощ и на идните генерации, както предходното потомство даде на нас обединяването, с цел да бъдем през днешния ден почтени и горди жители и с чест да живеем в нашата Родина.”

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР