От Асоциацията на европейските журналисти - България опровергаха информацията, че

...
От Асоциацията на европейските журналисти - България опровергаха информацията, че
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти: Нямаме обща позиция с БСП за състава на ЦИК

От Асоциацията на европейските публицисти - България опровергаха информацията, че дружно с Българска социалистическа партия заемат единна позиция във връзка с състава на ЦИК. В опровергаване от Асоциацията обявиха, че тематиката е била повдигната от Българска социалистическа партия, само че "нито в този момент, нито в бъдеще АЕЖ би заела позиция по тематиката ".

Асоциацията на европейските публицисти - България организира в понеделник среща с ръководителя на парламентарната група на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и с представителя на групата Елена Йончева, се споделя в нейното известие до медиите.

Тема на срещата бяха измененията в Закона за персоналните данни. Тъй като въпросът е извънредно значим освен за нас като организация, само че и за всички публицисти и въобще за всички, които си служат със словото за журналистически, художествени или други цели, поканихме на среща водачите на двете най-големи парламентарни групи, показаха от Асоциацията.

Частта от закона, която формулира 10 критерия, с които всеки публицист би трябвало да се преценява в работата си, основават предпоставки за автоцензура и цензура. Тази дефиниция съществено нарушава салдото сред правото на свободно изложение и правото на отбрана на персоналните данни и дава опция на комисия от изпълнителната власт да лимитира свободата на словото.

Лидерът на Българска социалистическа партия пое ангажимент, че макар че при първото гласоподаване депутати от Българска социалистическа партия са дали своят вот в поддръжка на приемането на поправките, в този момент всички народни представители от партията ще поддържат отпадането на алинеята, предвиждаща 10 критерия, при гласуването на ветото на президента.

Асоциацията показва вяра, че сходна ще е позицията и на останалите парламентарни сили и декларира подготвеност да се срещне с представителите на всяка една от тях.

След края на формалната част от Българска социалистическа партия повдигнаха тематиката за идните избори и обявиха, че ще търсят поддръжката на публицистите за обезпечаване на почтен избирателен развой. Бе упоменато и желанието на партията за промяна на сегашния състав на ЦИК.

Този въпрос обаче не е от компетенциите на Асоциацията на европейските публицисти и нито в този момент, нито в бъдеще АЕЖ би заела позиция по тематиката. Единствените въпроси, които са в полето на деяние, са тези, засягащи свободата на изложение и положението на медийната среда. По тази причина, АЕЖ държи да опровергае изказванието от известие до медиите на Българска социалистическа партия, изпратено в понеделник, че е подкрепила промяната на състава на ЦИК.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР