От април Бургас ще има редовна авиовръзка с поне две

...
От април Бургас ще има редовна авиовръзка с поне две
Коментари Харесай

Добри новини за Бургас: Ще има полети до популярни европейски дестинации

От април Бургас ще има постоянна авиовръзка с най-малко две известни европейски дестинации (два пъти седмично, б.а.), взеха решение на последната си сесия бургаските общински съветници. Те гласоподаваха порядъчен бюджет, с който в първите три години да се дофинасират самолетните компании, извършващи полети до Бургас – 200 хил.евро, написа " Флагман ". Загадка обаче остана какви ще са дестинациите и коя самолетна компания ще ги извършва, защото първо би трябвало да се дефинират изискванията на състезанието, а по-късно и организира самата процедура.

Търгът ще започва до края на годината, а съвсем несъмнено е, че ще се заложи на две дестинации – Германия и Испания. Ще има и трета аварийна – Италия. Летищата още не са определени, само че концепцията е да се заложи тук-там, където има огромни български диаспори.

Резервната дестинация Италия е посочена поради опцията при обществена процедура да се обезпечи по-добра цена и освободи запас за трета дестинация. На този стадий отпада Лондон, тъй като така или другояче „ Уизеър” прави годишни полети от Бургас към летище Лутън.

В същото време стана ясно, че на следващия ден изключителна конференция в Бургас ще даде Дейвид О’ Брайън основният търговски представител на „ Райънер”. Тази компания е най-големият авиопревозвач в Европа, прочут с революционните си цени и нискотарифни полети.

Дейвид О’ Брайън идва тук, с цел да показа концепцията на ирландския транспортьор за развиването на дестинацията Бургас - с съответни дестинации и цени на билетите. „ Райънеър” стъпва нападателно на българския пазар, прави полети от София, Пловдив и Варна, а в този момент демонстрира интерес и към Бургас.

По неофициална информация в „ Райънеър” ще бъде една от трите компании, които ще вземат участие в идния търг. Интерес са показали още „ Уизеър”, както и „ Изиджет”.

Идеята Бургас да дофинансира авиопревозвачите, с цел да правят годишни полети отсам, бе показана още преди три години от общинския консултант Константин Бачийски.

Мнозина тогава не възприеха предлагането му съществено, даже негови сътрудници в локалния парламент го оповестиха за „ кьорфишек”.

Бачийски обаче направи и невъзможното, с цел да ги убеди, че това ще е потребно за стопанската система на Бургас.

Първо ще се обезпечи директна авиовръзка за сериозния бизнес – огромни компании и холдинги, за които постоянни полети до Бургас, ще са огромно преимущество да открият представителства тук. Второ – районът ще се разпространява като туристическа дестинация и трето – ще се обезпечи връзка с огромните български диаспори на Стария континент.

Докато Бургас умуваше какво да направи, Варна съумя да притегли нискотарифните самолетни компании с месечно финансиране от 26 хил.евро – близо 300 хил.евро на година. Резултатът е зашеметяваш – и за туризма, и за бизнеса.

През сегашния мандат годишните полети от летище Бургас за благополучие влязоха съществено в дневния ред на новия общински съвет и комисията по туризъм, управлявана от Живко Табаков. Сега към този момент се гледа доста по-сериозно на тази тематика и резултатът е налице.

Плановете са за разширение на програмата за дофинансиране на полетите до Бургас и с изключение на присъединяване на черноморските общини и дейното включване на бизнеса. Във Варна 8 от най-големите хотели отделят по няколко хиляди евро на месец, с цел да развиват авиодестинацията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР