От април 2022 г. Димитър Илиев е назначен за заместник-председател

...
От април 2022 г. Димитър Илиев е назначен за заместник-председател
Коментари Харесай

Димитър Илиев: "Хулиганите" ще са най-засегнати от промените в закона за движение по пътищата

От април 2022 година Димитър Илиев е назначен за заместник-председател на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".Той е специалист по пътна сигурност. Основател на първата в България академия по безвредно шофиране. Обучението на младите водачи се трансформира в негова идея, която счита да трансформира в приоритет и на държавната организация.Димитър Илиев е осемкратен рали първенец на България. Трикратен победител в влиятелното рали " България ". През 2002 година става първият български водач в Световния рали шампионат (WRC) в клас PWRC и първият българин, стъпвал на почетната стълбичка, спечелвайки 2-ро място на рали " Корсика ". През 2013 година се отхвърля от дейната си спортна кариера.
Как мислите, че ще се отразят предлаганите промени в Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП) на трафика и злополуките?

Смятам, че тези промени ще имат най-много дисциплиниращ резултат. За страдание се оказва, че не можем да разчитаме единствено на самосъзнанието на участниците в придвижването. Доказана процедура във всички страни, които са подобрили сигурността на придвижването по пътищата е резултатът от повишения надзор и строгото спазване за спазването на Закона за придвижване по пътищата, тъй като в действителност тъкмо този закон е и най-нарушаваният закон.

Това е по този начин, тъй като измежду водачите има едно такова чувство за безотговорност. Почти всеки си мисли, че едно малко нарушаване на пътя няма да докара до никакви последствия. Проблемът е, че в един миг това се трансформира в модел на държание за множеството участници в придвижването по пътищата, който става рисков.
Реклама Така, че тези промени в ЗДвП ще имат значение най-много за по този начин наречените " хулигани " на пътя. Те биха дали отражение върху хората които редовно са привикнали да вършат нарушавания и които със своето държание заплашват останалите участници в придвижването. Имате поради частта в плана за промени с повишението на санкциите и наказванията? Да, тъкмо нея имам предвид. Вече няма диапазон на санкцията от 50 до 150 лева, а ясно се обрисува кое нарушаване каква стойност има. Тези промени задоволителни ли са? Има ли нещо, което смятате, че не е заложено в плана, а би трябвало да бъде включено съгласно Вас? За мен най-важния фактор въобще за сигурността на придвижването по пътищата е, по този начин нареченото разбиране " виновен жител ". Това е нещо, което е доста мъчно за реализиране, тъй като то зависи от обществената среда, образованието, възпитанието, манталитетът, дисциплината и ред други фактори. И законът в тази му част би трябвало да повлияе в тази посока. А що се отнася до това дали има още какво да се направи - да, сигурно има. Още повече, че пътната среда е нещо, което непрестанно еволюира и се развива. Например допреди пет години по пътя нямаше електрически тротинетки, до момента в който сега те се трансформират в всеобщо средство за напредване изключително в градовете. Така че промени в Закона ще има и отсега нататък, само че аз мощно имам вяра, че сегашните промени са за положително. Защо България е на второ място за миналата година по смъртност в Европейски Съюз, породена на пътя?
Има разумно пояснение на това нещо и то е цялост от няколко съществени фактора и аргументи. Първата е регулационната рамка - закони, наредби и всевъзможни нормативни актове, свързани с придвижването по пътищата. Втората е човешкият фактор - образования, още веднъж нрав и образование и цялостното държание на пътя. Третата е контролът, като тук би трябвало да обърнем особено внимание на надзор на всички участници в придвижването по пътя - водачи, пешеходци, пасажери. Конкретен образец е всеобщото неизползване на коланите на задните седалки, които са тъкмо толкоз значими колкото и предните колани.
Реклама
Тези на тип маловажни неща се оказват основни в едно произшествие, тъй като никой не излиза от у дома с желанието да прави злополука, а статистиката е доста неприятна. Затова човешкият фактор е един от главните детайли, само че контролът добавя цялостната картинка.

Безопасната пътна инфраструктура е извънредно значима и е широко поле. Състоянието в което се намира тази инфраструктура е безобразно и аз персонално считам, че години наред е имало едно надменно отношение към значимостта и смисъла на този фактор за сигурността. Тук има доста работа да се свърши и допускам, че това ще е едно от главните провокации, както пред общините, по този начин и пред стопанина на пътищата в лицето на Агенция пътна инфраструктура.

Не бива да се изключва никога и въпросът за избавителните екипи, които реагират след настъпило произшествие, а точно бързината на тяхната реакция, координацията по сред им, обезпечаването на обслужването на потърпевшите и така нататък Знаете, че и минута забавяне може да бъде съдбовна в някои случаи.

Това са в резюме аргументите да сме водещи в черната ранглиста на пътя. Но обрисувайки ги ясно и тъкмо, ще ни даде опция да насочим нашия фокус тъкмо в тези места. Задачата наподобява, и е доста комплицирана, само че аз считам, че има ограничения, които могат да доведат до бързи резултати.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Медиа и реклама 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Право Реклама
Едни от тези ограничения да вземем за пример са отстраняването на по този начин наречените " черни точки " по пътищата. Това са места, на които броят на случаите е доста огромен и това, с което ние като институция сме се заели към този момент, е да дадем приоритет на тези черни точки, след което да дадем рекомендация по какъв метод те да бъдат отстранени. Смятате ли, че би трябвало да се стартира тъкмо с измененията в ЗДвП за бърз и добър резултат за понижаване на ПТП?

По-скоро измененията в Закона не знам дали ще имат бърз добър резултат, само че измененията в инфраструктурата в тези " черни точки " са нещото, което ще даде бърз и добър резултат. Законът може да не е съвършен сега, само че него въпреки всичко го има. Проблемът със Закона е, че не се съблюдава и не се почита. Задачата е да се сътвори чувство за надзор и наказуемост, а не на безотговорност.

Може би тук е мястото да отбележим, че наказванията за пешеходците да вземем за пример на процедура въобще не се правят. Навярно и Вие не сте чували за санкциониран пешеходец. Не съм в действителност, само че има ли кой въобще да управлява пешеходците и техните дейности?
Тук дейностите би трябвало да се насочат към по-добра координационна работа с " Общинска полиция ", посредством която да се наложи чувство за правда и измежду пешеходците. До каква фаза са дейностите и работата по тези " черни точки "? Как ще се случат нещата на процедура? Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване
Реклама Въпросът с отстраняването на " черните точки " ще бъде отвеян най-много към АПИ, тъй като има една доста тревожна статистика, че най-вече произшествия със починали или тежко ранени се случват по извънградските пътища. Най-безопасни се оказват автомагистралите и тъкмо поради това и на база на тези разбори ние ще се опитаме да отстраним местатa, на които стават произшествия с високи скорости, в случай че са по причина на инфраструктурата.След като изготвим анализите за тези травматични точки и места, ще ги предадем на АПИ и чакаме от тях те да подхващат дейности по отстраняването на инфраструктурните проблеми там. До в този момент този въпрос се е решавал от АПИ с слагането на знаци на сериозните места. Само че на всички е ясно, че знаците не правят работа, тъй като, в случай че вършеха щеше да се усъвършенства ситуацията, а това не се е случило. Така че главната роля тук ще бъде да го сложим като приоритет в Държавната организация за сигурност. Какво Ви кара да вярвате, че този път АПИ ще направи нещо по-различно от това да отговори на Вашите рекомендации още веднъж с слагането на знаци? За страдание ние сме координационен орган, а не регулаторен и не можем да се разпореждаме, а можем единствено да издаваме рекомендации, само че аз съм сигурен, че управлението на АПИ ще вземе поради анализите, тъй като това са доста дългогодишни проблеми, които при всеки дъжд основават големи предпоставки за тежки катастрофи. В какви периоди очаквате да се случи това? За да не звучи самохвално този труд е осъществен от Агенцията още преди моето постъпване. Голяма част от тези " точки " са разпознати и направени като следва тяхното приоритизиране и въз основата на информацията, която чакаме от Министерство на вътрешните работи за броя на произшествията по съответните места, с брой ранени и брой починали в най-кратък период най-много до две седмици ще бъдат придвижени към АПИ. За жал аз не мога да се наемам с това по какъв начин те ще работят по техните процедури и какъв брой време ще им отнеме това. Доколко отговорът на обстановката по пътищата е повече и по-добър надзор от страна на " Пътна полиция "? Колко съответен е той сега? Аз съм на мнение, че контролът в действителност е значим единствено за тези, които нарушават Закона. За тези, които го съблюдават контролът няма никакво значение, тъй като те няма от какво да се тормозят. Но усилването на контрола ще има един резултат, който ще удари тъкмо в целевата група, която е малцинство, само че рисково малцинство. Една от най-хубавите промени в този закон са заложените немаркирани коли. Това е мярка, която съществува в доста други страни от най-малко 20-30 години. Съвсем естествени коли, които не са маркирани по никакъв метод и не се схваща, че са полицейски, движат се наедно с другия трафик и, когато някой нахален и нападателен направи нарушаване те непосредствено включват сигнализация, изкарват нарушителя на безвредно място и му демонстрират нарушаването. По отношение на въпроса дали е съответен контролът. За момента мога да кажа, че има добър надзор във връзка с високите скорости с по този начин наречените триножници, има добър надзор за алкохол и опиати, само че няма никакъв надзор за колани, телефони, пешеходци, ползващи тротинетки и така нататък Това са на тип сякаш дребни детайли, които в това време дават съществено отражение на сигурността. Доколко допустимо е решението, което започнаха в Сърбия - въвеждането на автоматизирано засичане на разстояние и време и издаване на санкции при нарушаване на това време? В България към този момент има камери ситуирани по цялото продължение на автомагистралите, първокласните и второкласните пътища, само че употребяват ли се?
Не, до този миг не се употребяват, с тези промени се приготвя едно такова синхронизиране на данни. До момента тези данни се получават единствено от АПИ и тол системата, само че в този момент върви развой, при който те да станат публично притежание до повече институции, в това число и Министерство на вътрешните работи, които да могат на тези камери да мерят междинна скорост примерно. Вървим в тази посока с общи старания на цялото държавно управление, тъй като в процеса ще бъдат въвлечени повече ведомства - Министерство на превоза, Министерство на електронното ръководство, Министерство на стопанската система. Колкото по-бързо цифровизираме контрола, толкоз по-бързо ще се вкарат ограниченията за сигурност. Идеята е камерите на тол системата да влязат и в ресора на Министерство на вътрешните работи.

Интервюто взе Мария Дойкова
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР