От администрациите на 154 от общо 472-те местни власти в

...
От администрациите на 154 от общо 472-те местни власти в
Коментари Харесай

Одитори са следяли какъв софтуер използват клиентите им по поръчка на IT фирми

От администрациите на 154 от общо 472-те локални управляващи в Обединеното кралство обявиха, че потреблението на софтуера им е било одитирано от Microsoft, SAP, Oracle или IBM през последните три години. KPMG е направил 18 от тези софтуерни одити, EY е направил 12, а Deloitee и PwC – надлежно по 10 и 6.

[Shutterstock] Още по тематиката
Европейска комисия заплаща милиони евро на " огромната четворка " инспектори за съвещания

Deloitte, KPMG, EY и PwC са получили през януари 10.5 млн. евро от Брюксел за изследвания и разбори на " данъчни проблеми "
11 юли 2018
" Голямата четворка " на инспекторите изкарва повече от съвещания

Приходите на Deloitte, PwC, Ernst&Young и KPMG от консултиране към този момент надвишават тези от одиторски услуги
12 апр 2018
" Голямата четворка " ще одитира балансите на испанските банки

Задълбочена инспекция на KPMG, Deloitte, Ernst & Young и PwC ще покаже действителното им положение
3 юни 2012
" Голямата четворка " на инспекторите е изхарчила рекордни суми за лобизъм

За една година Deloitte, PwC, Ernst&Young и KPMG са похарчили над 9.4 млн. $, с цел да си завоюват другари измежду регулаторните управляващи и политиците
14 мар 2012 " Голямата четворка " в одита – KPMG, Deloitte, PwC и Ernst&Young, са правили инспекции на свои клиенти от името на компании, като SAP, IBM и Microsoft, дали съблюдават лицензионните съглашения за потребления програмен продукт, написа Financial Times. Това автоматизирано повдига въпроса за спор на ползи, защото са проверявали компании, с които са имали и други връзки, без те да са осведомени. Проучването е направено от консултантската компания Cerno и е правено посредством искане за достъп до информация.

Смята се, че сходни дейности, в случай че не бъдат взети защитни ограничения, са в евентуално нарушаване на положителните бизнес практики и могат да доведат до многомилиардни искове против разследваните компании.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Проблемът

От администрациите на 154 от общо 472-те локални управляващи в Обединеното кралство са декларирали, че потреблението на софтуера им е било одитирано от Microsoft, SAP, Oracle или IBM през последните три години. KPMG е направил 18 от тези софтуерни одити, EY е направил 12, а Deloitee и PwC – надлежно по 10 и 6.

Изследването демонстрира, че KPMG е разследвала потреблението на програмен продукт от четирима клиента на одиторския й бизнес, в това число градските препоръки на Шефилд, Уиндзор и Майденхед. EY е разследвала потреблението на програмен продукт на трима клиента на одиторските й услуги.

" Тук има доста евентуални спорове. Трудно е да се види по какъв начин една и съща организация може да предизвиква ползите и на двете страни ", разяснява шефът на Cerno Робин Фрай. " Като се имат поради огромните суми и сериозните опасности за бизнеса, множеството ръководители ще бъдат сюрпризирани, че техните лични инспектори по закон биха могли да вземат участие в установяването на претенциите на софтуерни компании ", добави той.

Всички инспектори от " огромната четворка " са членове на счетоводната организация ICAEW, чието управление показва, че споровете би трябвало да бъдат избегнати, в случай че " обективността на професионалните счетоводители или техните компании е евентуално да бъде нарушена ".

EY е коментирала, че има " строги правила по отношение на процедурите за ангажиране и приемане на клиентите си и има световна политика за спорове, която прецизно следва ". Другите компании са отказали или не са излезли с коментар, показва FT.

Съветът за финансово отчитане съобщи в отговор на Cerno, че следствието е " от необикновен интерес ", защото институцията към този момент прави оценка дали да " укрепи независимостта на инспектора и да адресира заканите, подбудени от спора на ползи ".

Конфликт на ползи

Има лимитирана информация в общественото пространство, съгласно която са наети компании за осъществяване на следствия на потребления програмен продукт в огромните сдружения, чиито скъпи бумаги се търгуват на борсата. Въпреки това Cerno сподели, че неотдавна работи за компания от FTSE 100, която се пази против иск в размер от 21 млн. паунда от Microsoft. Технологичният колос обаче е наел личния инспектор на компанията от FTSE 100 да организира следствието.

Неотдавнашните оповестявания на други сдружения, регистрирани на фондовата борса, демонстрираха, че размерите на съответните искове постоянно са обилни. През 2016 година немската софтуерна компания SAP подаде иск в размер от 58 млн. английски лири във Англия против производителя на питиета Diageo, обвързван с потреблението на негов програмен продукт. Съдията се произнесе в интерес на SAP през 2017 година и казусът по-късно бе организиран на отвън съда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР