От 6 месеца играем игра на компенсации. Всеки претендира за

...
От 6 месеца играем игра на компенсации. Всеки претендира за
Коментари Харесай

Антон Иванов: От 6 месеца играем игра на компенсации, не може всички да бъдат компенсирани

" От 6 месеца играем игра на обезщетения . Всеки претендира за обезщетения за себе си, без значение от това, че явно не може всички да бъдат обезщетени . " Това сподели пред БНР енергийният специалист от Българския енергиен и минен конгрес Антон Иванов.

Бизнесът беше миропомазан от замразяването на цените за битовите консуматори, уточни той.

Резултатът от това, че се работи на правилото " на всички по малко " и неспособността да се изберат тези, които имат потребност от подкрепяне, ще горчи на всички , счита Иванов.

" Не можем да продължим да раздаваме на всички , тъй като не е задоволително и няма да помогнем действително на тези, които имат потребност, а тези, които нямат потребност – там ще се получи свръхпечалба. Свръхпечалби ще се получат при тези, които получат обезщетения, без да имат потребност от тях . "

След замразяването на цените през зимата би трябвало да се търси по-широк модел за отплата и въпросът е,  откакто бяха обещани пари на промишлеността, дали ще останат пари и за бита  или за бита ще бъдат обещани обезщетения на база бъдещи предстоящи доходи в енергийните сдружения, разяснява Антон Иванов в предаването " Преди всички ".

" Начинът на образуване на цена за топлофикационните сдружения, които изгарят природен газ,  води към грубо покачване на цените на услугата . Това не може да бъде позволено. Ако се ползва ценовата формула, то цените ще бъдат непоносими за потребителите и ще се търсят способи това повишение  да бъде овладяно до едни равнища, които са търпими . "

9% Данък добавена стойност няма да компенсират битовите консуматори, посочи специалистът.

Според Иванов " информационната политика на сдруженията в енергийния бранш е доста слаба и не способства за непоклатимост и убеденост на всички по веригата, заети с този въпрос ".

Нормално е да имаме незнайни при екстрените условия на преустановяване на контракт, върху който са се базирали всички прогнози, само че също по този начин е нормално  тези незнайни да се споделят с обществото, тъй като касае всеки , акцентира енергийният специалист.

" Не може да стоят редица  въпроси, висящи в пространството с обещанието " вярвайте ни ". Това е едно минало, което мислехме, че сме го преодолели. "

Решавайки настоящи проблеми, ние изпускаме общата визия , счита Иванов.

Той посочи още, че в Плана за възобновяване и резистентност " има поръчки за дълбоки стъпки за либерализация на пазара, въпреки това се показват стъпки, които ни връщат 20 години обратно ".

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР