От 5 ноември до 15 февруари само в Специализираната прокуратура

...
От 5 ноември до 15 февруари само в Специализираната прокуратура
Коментари Харесай

102 сигнала срещу кметове са пратени в прокуратурата само за три месеца

От 5 ноември до 15 февруари единствено в Специализираната прокуратура са постъпили 102 сигнала за извършени престъпления от кметове. Това стана ясно от изявление на говорителката на основния прокурор Румяна Арнаудова. 

„ Това за нас значи преди всичко доверие, само че не на второ, а още веднъж на първо изключителна отговорност към случаите, с цел да отговорим и на публичните упования за съществено отношение, и за цялостно, и обективно следствие. Убедени сме, че тъкмо тази законодателна смяна, която разрешава всички сигнали за кметове да се обработват, да се получават, да се ревизират, да се проверяват от една относително отдалечена конструкция, която се явява Специализираната прокуратура за цяла България ще докара и до забележими резултати. Един месец, откакто постъпи сигнала за кмета на Септември, Специализираната прокуратура извърши голям брой процесуални-следствени дейности, с цел да стигнем до обвинявания, да стигнем до една извънредно висока гаранция, която е доказана и от съда. По подобен метод ще се работи и за всички останали сигнали тогава, когато благодарение на органите на Министерство на вътрешните работи установим данни и доказателства за виновност “, сподели Арнаудова, представена от " Фокус ".

Към момента има 109 досъдебни производства против кметове, които не са завършили. По някои от преписките няма задоволително събрани доказателства за осъществено закононарушение от общ темперамент. По предписание на основния прокурор е осъществен цялостен разбор на всички досъдебни производства, които досега се явяват неприключени на територията на страната против кметове и зам.-кметове.

Прокуратура взима поради и одитни отчети от финансови инспекции, посредством които данните се обобщават и се работи огромно и с оптимално покриване на пропуските, за които управляващите са сигнализирани.

Арнаудова разяснява и Закона за частната охранителна активност, текстове от който бяха пратени от основния прокурор на Конституционния съд. По думите ѝ атакуваните текстове дават опция за основаването на " една паралелна полиция ", тъй като на чиновниците в частните охранителни компании се дават полицейски пълномощия. " Според основния прокурор това ще докара до разпад на държавността ", разяснява пред публицисти в Бургас Арнаудова.

„ В претекстовете си основният прокурор е показал, че тези функционалности, които се дават по силата на закона на частни охранителни сдружения, са функционалности на Министерския съвет и на Министерство на вътрешните работи, които по силата на Конституцията дължат на българските жители даването на услугата сигурност и не трябва да се заплащат спомагателни средства от хората, с цел да бъде защитаван животът, здравето и имуществото им. В настояването си основният прокурор не слага под внимание или не оспорва по принцип съществуването на частна охранителна активност. Това е активност, която е естествена и всеки български жител би могъл да се възползва “, изясни говорителката на Цацаров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР