От 40 до 70 литра дъжд се изсипаха за часове

...
От 40 до 70 литра дъжд се изсипаха за часове
Коментари Харесай

След циклона „Филип”: Преляха реки, чували с пясък и булдозери спираха стихията

От 40 до 70 литра дъжд се изсипаха за часове в разнообразни елементи на четири области от Западна България – Софийска, Кюстендилска, Благоевградска и Пернишка. Към момента няма потърпевши, починали и бедстващи хора. Към 16 ч през вчерашния ден ситуацията в страната е относително спокойна. Тази информация от Кризисния щаб заяви вътрешният министър Валентин Радев.

Както писа “Труд ”, в петък в страната нахлу циклонът “Филип ” и бе разгласен оранжев код за 8 области и жълт за 11. Започнаха значителни превалявания, съчетани с топенето на снега, паднал при започване на седмицата. Бяха мобилизирани стотици пожарникари и доброволци, с цел да се наблюдават равнищата на реките и язовирите. Готовност за интервенция имаше даже и армията.

“В нощта против събота бе осъществена голяма по размер активност. Реагирахме на 143 сигнала за катастрофи, съвсем 100 от тях свързани с интензивните валежи. Те бяха главно за премахване на паднали дървета и клони, както и отводняване на пътна инфраструктура, приземни етажи и изби ”, сподели шефът на пожарната Николай Николов.

Около обед през вчерашния ден преваляванията в Западна България понижиха и се получи опция за оттичане на част от количествата в Пернишко и Софийско. Заради високото равнище на язовира в квартал “Суходол ” е осъществено следено изпускане на вода и е проследено оттичането й, което е минало без проблеми.

Кметът на София Йорданка Фандъкова бе на всички сериозни точки през нощта и през целия ден през вчерашния ден. “Повишени са равнищата на всички реки в общината. Имаме няколко сигнала за преливания по уличните платна. Един от тях е на “Калотинско шосе ” в регион “Връбница ”. Пътят не е затворен. Има едно платно, през което се минава благодарение на полицията. Има разлив и в регион “Нови Искър ”, само че няма заплаха за хората, защото е в полето. Въпреки това се подхващат всички нужни дейности реката да се прибере в коритото й ”, сподели през вчерашния ден кметът Фандъкова.

Бедствено състояние бе оповестено през нощта и сутринта в кюстендилското село Гърляно, където реката преля и стигна в дворовете на няколко къщи. Спряно бе електрозахранването, а багери почистваха регионите към мостовете, с цел да не се натрупват паднали дървета и клони, влачени от пороя. Към обед обаче обстановката се успокои, а към 17 ч електрозахранването бе възобновено. Доброволци от община Кюстендил ще дежурят през нощта против неделя.

След преваляванията
Няма сериозни обстановки в Пиринско


След изобилните превалявания в Пиринско към този момент няма сериозни обстановки, оповестиха от оперативния щаб в Благоевград.
“Най-много дъжд – сред 50 и 70 литра на квадратен метър, е паднал по двата ската на Пирин към Сандански и гоцеделчевското село Брезница. В другите елементи на
региона приблизително преваляванията са сред 20-30 литра на квадратен метър. Няма проблем с язовирите, екипите не престават наблюдението ”, сподели пред “Труд ” регионалният шеф на Благоевград Бисер Михайлов. Той напочни, че в Кресненското дефиле има заплаха от падащи камъни и там водачите би трябвало да бъдат деликатни.
Въпреки преваляванията, равнищата на реките и язовирите в региона са надалеч от сериозните. Няма никакви сигнали за бедствия в района, само че наблюдението продължава.

В Родопите край Златоград
Скали удариха ловна хижа и убиха човек


Човек почина при сриване на скали върху ловна хижа в Родопите в региона на Златоград, съобщи Би Ти Ви. Към 16 ч поради проливните дъждове се откъртила голяма скална маса и удариха ловната хижа.
В постройката все още имало осем души. Пострадали са двама от тях. Екипи на пожарната и Спешна помощ са реагирали стремително на сигнала за бедствието. Въпреки това 62–годишен мъж от златоградското село Долен е умрял от тежките си контузии на път за болничното заведение в Смолян.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР