От 4 май влязоха в сила новите правила2200 в заварено

...
От 4 май влязоха в сила новите правила2200 в заварено
Коментари Харесай

Едва 1433 с пенсия по старата формула, за над 46 000 е по-изгодно без “златните години”

От 4 май влязоха в действие новите правила

2200 в заварено състояние са поискали преизчисление, срокът е до 4 ноември

Едва 1433 души са поискали да се пенсионират по остарелия ред с 3-те “златни години ” стаж отпреди 1997 година от 4 май до момента. Това демонстрира информация на Националния застрахователен институт (НОИ), направена за “24 часа ”.

Отделно 2203-ма души, които са били в заварено състояние сред 31 декември 2018 година и 3 май 2019 година (преди да влязат в действие новите правила), също са предпочели пенсиите им да се обмислен и с трите “златни години ”. Те могат да упражнят еднократно правото си на избор до 4 ноември, като подадат заявление за пресмятане на самостоятелния коефициент по остарялата методика, като надлежно занесат документите за стаж, обясниха от Национален осигурителен институт.

Според специалисти категорийните служащи като миньорите, както и за хората,

които са вземали

заплати над

междинната

преди 2000 година,

ще е по-изгодно да се пенсионират по остарялата формула и да употребяват за пресмятане на пенсията си трите “златни години ” преди 1997 година Това са годините, в които приходите на претендента за пенсия са били най-високи по отношение на междинните хонорари за страната.

От началото на годината общо

51 082 души

са подали

заявки за

персонална пенсия,

обвързвана с трудова активност. “За всички, които след влизането в действие на законовата смяна не са поискали пенсията им да бъде избрана при използване и на остарялата методика, тя е отпусната по новия ред ”, обясниха от Национален осигурителен институт.

Това значи, че за над 46 хиляди души е по-изгодно да се пенсионират с осигурителния приход след 2000 година

Учителите са най-облагодетелствани от новата формула, демонстрират изчисленията на специалистите. Причината е, че през последните години заплатите им порастват. За хората в бранш “Сигурност ” новата формула също дава по-висока пенсия.

Няма разлика при изчисляването на пенсията по новата и остарялата методика при тези, които са се осигурявали на оптималния или пък на минималния застрахователен приход.

Преди време изчисленията на специалистите на Национален осигурителен институт демонстрираха, че опцията за избор сред двете формули ще даде

междинен размер

от 420 лева

на пенсиите,

отпуснати през 2019-а.

Заради двойното броене през тази година към бюджета на Национален осигурителен институт бяха трансферирани спомагателни 13,7 млн. лева Според прогнозите в края на 2022 година ще са нужни спомагателни 14,1 млн. лева

Правото на избор по коя методика да се пресмята бъдещата пенсия бе обещано с промени на Кодекса за обществено обезпечаване, признати през април. До тях се стигна, откакто хора започнаха да се оплакват, че настоящите от 1 януари 2019 година разпореждания ги ощетяват и понижават размера на прогнозната им пенсия. От тази година във формулата за установяване на самостоятелен коефициент трябваше да влиза единствено осигурителният стаж от 2000 година нататък, само че съгласно експертни прогнози това намаляваше с към 5% пенсиите на част от бъдещите пенсионери.

Хората могат

да избират

сред двете

методики до

началото

на 2023 година

За да няма комплициране, от 7 май Национален осигурителен институт автоматизирано счита коя пенсия е по-изгодна и дава по-високата. За задачата би трябвало да се направи специфична отметка в заявките. Ако хората не помнят да отбележат, че желаят пенсията им да се преизчислява по остарялата формула, само че дават документи за “златните години ”, специалистите отново ще считат и двете.

При подаването на документи за пенсиониране би трябвало да се дават доказателства за 3-те така наречен златни години стаж отпреди 1997 година - постоянна трудова брошура или годни удостоверения за пенсиониране.

При липса

на документ

от банкрутирало

дружество

Национален осигурителен институт ревизира

в архивите си

осигурителния стаж. Ако и специалистите не могат да открият истински документи обаче, пенсията се счита с прихода след 2000 година За искащите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да вършат отметки и да носят документи, тъй като годините стаж след 2000-ата ги има в регистрите на Национален осигурителен институт. Гражданинът непосредствено ще получи пенсия, избрана по новата методика. Това става 4 месеца след подаването на заявката.

Мобилните специалисти
отварят отново приемни
през септември, с цел да
оказват помощ при смятането
Мобилни специалисти още веднъж ще тръгнат из страната през септември, с цел да оказват помощ на бъдещите пенсионери да изберат кой коефициент ще е по-добър за тях. До края на август ще бъдат качени графиците в общинските центрове по места, обясниха от Националния застрахователен институт.

Мобилните приемни се вършат в отдалечени градове, където няма поделения на Национален осигурителен институт. Така не е нужно хората да се разкарват и да харчат пари за превоз. Консултации без отмора пък се вършат във всички приемни на Национален осигурителен институт.

За справката кандидат-пенсионерите би трябвало да си носят документите за застрахователен стаж за времето до 31 декември 1996 година, както и УП-2 за брутното трудово заплащане или приход, върху които са импортирани осигуровки за 3 поредни години от последните 15 година преди 1 януари 1997 година Те би трябвало да знаят, че консултациите с специалистите дават планиран размер на пенсията. Освен това в консултациите осигурителният стаж до 1 януари 1997 година ще се третира като стаж от трета категория труд. Причината е, че той се потвърждава при пенсионното произвеждане.

Преди да отиде на гишето пък всеки може да пресметне онлайн каква пенсия ще получи. Това става с комбинирания калкулатор, за който е необходим ПИК. Досега онлайн са считали над 35 529 души.

216 037 българи не престават да работят и след пенсия, демонстрират данните на Националния застрахователен институт (НОИ) за първите пет месеца на годината.

Над половината от тези, които не престават да се трудят - 124 680 пенсионери, са поискали да им се преизчислят пенсиите с застрахователен стаж и приход, добити след пенсионирането. От тях 36 985 пък са се възползвали от новата услуга на Национален осигурителен институт за еднократно подаване на заявление. И отсега нататък пенсиите им ще се преизчисляват по длъжностен път. Досега хората се разкарваха и чакаха по гишетата, с цел да носят удостоверения за зачетен трудов и застрахователен стаж.

Една от главните аргументи да останат на трудовия пазар, е, че част от тях са на ниски пенсии, постоянно на минималната. Други, като военни, служители на реда и учители пък не престават да се трудят, тъй като са се пенсионирали по-рано.

Броят на българите, които избират да се трудят и след пенсионирането, пораства непрекъснато от 2014 година “Повечето от тях са експерти, които са решили, че могат да продължат в специалността си ”, изясняват специалисти. Според Кодекса за обществено обезпечаване, продължавайки да работят и след излизане в заслужена отмора, трудещите се могат да усилят размера на пенсията си.

Така междинната персонална пенсия на работещ пенсионер е 501,96 лева - с над 100 лева по-висока от междинната на тези, които към този момент не вървят на работа.

Работещите пенсионери инвалиди пък са 106 113. Но при тях междинната пенсия през май е надалеч по-ниска и доближава едвам 280,14 лева

Възрастните хора, които и след пенсия работят, избират сменния режим, при който се редуват поредност от дни в претовареност и отмора. “Във всички случаи претекстът им за включване в претовареност е да са на цялостно обезпечаване, което способства за растеж на пенсиите им ”, обясниха специалистите от Агенцията по заетостта.

Продавач е и най-желаната специалност от пенсионерите. Дамите с пенсия търсят специалности, свързани с лични услуги към популацията - детегледачки в детски заведения, санитари, помощници в магазини, помощници в кухня, обобщават от организацията.

216 хиляди не престават да работят,
едвам половината обаче
съумели да вдигнат пенсията
Жените желаят да са детегледачки и продавачки, а мъжете - охранители, строители и техници

Те намират прехранване и като общи служащи в преработвателната индустрия (консервна, хранително-вкусова), шивачи.

Жените по-лесно съумяват да се осъществят на високи позиции и след пенсия. Така пенсионерките работят и като преводачки, възпитателки и счетоводителки. Често срещано е дамите над 65 година да работят като социолог и анкетьор.

При мъжете пенсионери най-често срещаната специалност е охранител. Веднага по-късно са троителни специалности, техници по поддръжка. Пенсионерите намират работа и като водачи и животновъди.

От началото на годината посредством бюрата по труда работа са почнали общо 1121 регистрирани пенсионери. Техният брой е повишен с 37,2% по отношение на същия интервал на предходната година.

Към края на юни в бюрата по труда са регистрирани 1954 лица, придобили право на пенсия. Жените са 1252, или 64% от всички.

Най-много пенсионери, които са си намерили работа посредством страната, са от Пловдив. Веднага по-късно се подрежда най-добре развиващият се стопански регион - София. Топ 3 се добавя от Бургас. В дъното на класацията са Добрич, Хасково, Ямбол и Смолян.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР