От 30 ноември до 12 декември светът отново по-сериозно ще

...
От 30 ноември до 12 декември светът отново по-сериозно ще
Коментари Харесай

Срещата за климата в Дубай: Как да се адаптираме към смъртоносни горещи вълни, силни бури и наводнения

От 30 ноември до 12 декември светът още веднъж по-сериозно ще насочи взор към климатичните промени и последствията за планетата от тях. Събитията през тази година – рекордни температури, смъртоносни наводнения и пожари, потвърдиха, че това са тематики, които не трябва да подценяваме, а още по-малко да отхвърляме. Хиляди хора подхождат с съмнение – за тях климатичните промени не съществуват и процесите на Земята следват личния си ход. Този ход обаче се задава и от човешките действия.

Наводнения в Африка Снимка: Ройтерс

Годишната интернационална среща на върха за климата, свикана от Организация на обединените нации - COP28, ще се организира в Дубай. Световни водачи, бранители на климата и представители на промишлеността ще разясняват по какъв начин светът да се приспособява към по-смъртоносните горещи талази, по-силните стихии и пагубното повишаване на морското ниво, показва Си Ен Ен.

Кадър от Дубай Снимка: Ройтерс

Въпреки необятно публикуваното влияние на климатичната рецесия, годишните договаряния бяха оспорвани. Пътят към консенсус във връзка с решенията се оказа сложен и акцентира раздялите сред богатите страни - които отделят по-голямата част от затоплящото планетата замърсяване в света, и бедните народи, които способстват минимум, разяснява Си Ен Ен.

Какво е COP28?

Преди малко повече от 30 години повече от 150 страни подписват контракт на Организация на обединените нации за ограничение на тревожното повишаване на затоплящото планетата замърсяване в атмосферата. Въпреки че науката зад провокираното от индивида изменение на климата към момента е млада, учените знаят, че то трансформира живота на планетата.

Първата COP — „ Конференцията на страните “ по това съглашение,  се организира в Берлин през 1995 година Оттогава страните членки се събират съвсем всяка година, с цел да обсъдят изменението на климата.

През 2015 година на COP21 повече от 190 страни утвърждават Парижкото съглашение за ограничение на световното стопляне – то не трябва да надвишава 1,5 градуса.

Парижкото съглашение е незабравим миг, който задава насоки, остава неразбираемо обаче по какъв начин заложените цели да бъдат изпълнени.  Оттогава срещите за климата желаят да създадат проектите, приложени към Парижкото съглашение, по-амбициозни и да бъдат по-конкретни по отношение на измененията, които обществото ще би трябвало да направи.

Наводнения в Африка Снимка: Ройтерс

Противоречията  на Дубай

Всяка година срещата на върха за климата се организира на друго място. Въпреки че през годините има и други страни домакини, затънали в несъгласия, реакцията против тазгодишния хазаин - Обединените арабски емирства, е изключително остра. ОАЕ освен са огромен производител на нефт, само че също по този начин са назначили султан Ал Джабер - основен изпълнителен шеф на Националната петролна компания на Абу Даби  за собствен президент на COP.

Сблъсквайки се с остри рецензии, ОАЕ започнаха огромна акция за повишение на своите екологични качества преди срещата на върха.

През май повече от 100 членове на Конгреса на Съединени американски щати и Европейския парламент приканиха Ал Джабер да се отдръпна, потвърждавайки, че ролята му може да подкопае договарянията.

ОАЕ отхвърлиха рецензиите, че страната е неспособна да бъде хазаин на най-голямата среща на върха за климата в света. По-рано екипът на COP28 разяснява пред CNN, че ОАЕ са първите в Близкия изток, сложили цели за понижаване на излъчванията до 2030 година и до 2050 година

Наводнения в Африка Снимка: Ройтерс

Крал Чарлз III ще приказва на откриването

Държавни и държавни ръководители изнасят речи в първите дни на срещата. Повече от 160 страни членки на Организация на обединените нации, в това число Обединеното кралство, Франция, Германия и Япония, са удостоверили наличието си.

Очаква се английският крал Чарлз II да произнесе тирада на церемонията по откриването на срещата на върха. Папа Франциск ще бъде първият понтифекс, участвал на конференция на Организация на обединените нации за климата.

Засега от листата на ораторите, който ще бъде финализиран на 27 ноември, липсват президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и китайският дъжавен глава Си Дзинпин – водачите на най-замърсяващите страни в света. В средата на ноември Байдън и Си дадоха обещание доста да усилят възобновимата сила и да основат работна група за съдействие в региона на климата.

Лидери на огромни страни - производителки на нефт  като Саудитска Арабия, Сирия, Русия и Иран, ще участват на срещата в Дубай.

Наводнения в Бразилия Снимка: Ройтерс

Има опасения, че спорът в Близкия изток сред Израел и „ Хамас “ може да засенчи дейностите във връзка с климата тази година, изключително в Близкия изток. Но в първата седмица на полемиките в Дубай ще има представители както на Израел, по този начин и на палестинските територии.

На договарянията за климата ОАЕ предложения доста ръководители на компании за изкопаеми горива, където се чака те да заявят нови задължения за декарбонизация. Списък на финансовите играчи на Уолстрийт, воден от изпълнителния шеф на BlackRock Лари Финк, също ще участва, откакто пропусна срещата на върха в Египет предходната година.

Липса на прогрес, а прозорецът постепенно се затваря

Изминаха осем години от Парижкото съглашение, само че светът не е постигнал съвсем никакъв прогрес в намаляването на замърсяването на климата и прозорецът „ бързо се стеснява “, демонстрират данни, оповестени през септември.

Половин милион души са останали без дом

COP28 ще бъде първата среща, на която страните ще влязат в стаите за договаряния с разбор, който демонстрира какъв брой съществено са изостанали от проектите си.

Снимка: Ройтерс

“Светът не е на път да реализира нашите световни климатични цели “, споделя Мелани Робинсън, шеф на световната климатична стратегия към Института за международни запаси, представена от Си Ен Ен.

Тя показва, че човечеството има извънреден сигнал за пробуждане за това, което би трябвало да направи. Но то би трябвало да има и пътна карта, с цел да реализира задачите си.

Топлината, сушата и гъстотата на популацията в региона евентуално са съдействали за епидемията

Как да се понижат изкопаемите горива?

Фонд за вреди и загуби

Някои от най-големите терзания, които ще заемат централно място в Дубай, са продължението от COP27 в Египет – поддържането на фонд за загуби и вреди и по какъв начин да се понижат затоплящите планетата изкопаеми горива. Фондът ще помогне за прехвърлянето на пари от най-богатите страни, които са виновни за по-голямата част от климатичната рецесия, към бедните страни, където въздействията се усещат най-силно. Целта е фондът да стартира да работи до 2024 година С приключването на времето специфична комисия се събра в Абу Даби при започване на ноември и предложи Световната банка да бъде хазаин на фонда и да служи като негов настойник краткотрайно за четири години.

Океаните гълтам топлота, създават половината от земния О2 и ръководят метеорологичните модели

Основният спор сред страните предходната година беше и за това дали да се „ преустановят “ или „ последователно да се понижат “ изкопаемите горива.

На COP27 редица страни, в това число Китай и Саудитска Арабия, блокираха основно предложение за последователно унищожаване на всички изкопаеми горива – в това число на петрол и газ, а освен на въглища. Сега съгласно Робинсън конференцията на Организация на обединените нации изпраща мощен сигнал за преустановяване на тяхната приложимост.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР