От 3 страни близо до България има огнища на заболели

...
От 3 страни близо до България има огнища на заболели
Коментари Харесай

Комари пренасят нова опасна зараза в Европа

От 3 страни покрай България има огнища на болни от западнонилска тресчица хора.
Установени са и случаи измежду коне, което е индиректен риск, защото се заразяват комари, които ги хапят, и по-късно вирусът може да стигне отново посредством захапване до индивида.
Заболяването навлезе в Европа през последните години със стоплянето на климата. То уголемява подобаващите условия за живот на комарите преносители.
Една от най-хубавите тактики за елиминиране на заболяванията, пренасяни от кръвосмучещите инсекти, е да се понижи популацията на комарите, които ги популяризират, само че тя е и най-трудно изпълнимата.
Трудно е и човек изцяло да предотврати 100% риска да бъде ухапан от комар. Вероятността се понижава при потребление на репеленти, мрежи на прозорците и отбягване тук-там, където има доста инсекти. В редки обстановки заразяването може да стане при трансплантация, кръвопреливане, раждане.
Рисковият сезон за инфекцията е лятото. Само за последната седмица в Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите са докладвани 37 случая на заболели хора от страни членки – 20 в Италия, 10 в Гърция, 4 в Унгария и 3 в Румъния. Отделно Сърбия публично дава данни за 12 заболели, в това число 3-ма умряли, написа "24 часа ".
Между 70-80% от хората, инфектирани с вируса, не развиват признаци. Останалите имат тресчица с главоболие, болки в тялото, вдървеност и болки в ставите, повръщане, диария или обриви.
При тежкото протичане на инфекцията треската е съпроводена със вдървеност на врата, комплицираност, припадъци. Най-уязвими са хората с намален имунитет.
Смята се, че вследствие на енцефалити и менингити от вируса съдбовно приключват към 1% от случаите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР