От 3 хил. до 10 хил. лева ще бъдат отпускани

...
От 3 хил. до 10 хил. лева ще бъдат отпускани
Коментари Харесай

Малките фирми получават достъп до 10 хил. лв. безвъзмездна помощ

От 3 хиляди до 10 хиляди лв. ще бъдат отпускани на микро и дребните предприятия, заяви общественият министър Деница Сачева. Очаква се новата стратегия да бъде утвърдена на днешното съвещание на Министерския съвет.

Министърът разясни, че това са грантови схеми за директна поддръжка и не би трябвало да се връщат. Парите ще се дефинират според от оборотите, належащо е претендентът да е юридическо лице. Хора без осигуровки няма да могат да аплайват.

Средствата се заделят по оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност ". Става дума за 173 млн. лв., предопределена за 20 хиляди дребни компании.

Грантът ще е за компании, които имат спад с 20 на 100 от оборота си, като последица от пандемията. Заявената безплатна финансова помощ не може да надвишава 10% от чистите доходи от продажби за 2019 година Така при положение, че дадена компания има 75 хиляди лева доходи от продажби ще може да кандидатства за грант от 7500 лв.. Ако сдружението е с доходи от 150 хиляди лева за предходната година, ще може да получи оптималната сума от 10 хиляди лв..

Допустими по актуалната процедура юридически лица или еднолични търговци, които са регистрирани преди 1 януари 2019 година, и през 2018 година и 2019 година са осъществявали стопанска активност. Те би трябвало да дават отговор на условията за микро- или малко дружество според Закона за дребните и междинни предприятия - надлежно с под 10 и 3.9 млн. лева оборот и с под 50 души личен състав и 19.5 млн. лева оборот.

Обещанията са, че ще има сходна мярка и за междинния бизнес, само че след приемане на утвърждение от Европейската комисия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР