От 22-и октомври носенето на маски на открито в България

...
От 22-и октомври носенето на маски на открито в България
Коментари Харесай

Репортаж: Как носят маски навън в Германия

От 22-и октомври носенето на маски навън в България става наложително - поради възходящия брой нови случаи на ковид в страната. Само за последното денонощие те са 1336, предават

В лечебните заведения към този момент се лекуват над 1600 пациенти с К-19, 93 в интензивните отделения. Опасенията, че здравната система на страната няма да издържи, в случай че наклонността се резервира, са в основата на налагането на новата мярка. Според здравния министър Костадин Ангелов, спазването на разпоредбите може да понижи броя на случаите на ковид с до 30 %.

Експерти, измежду които доктор Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София, дефинираха мярката като "абсурдна ". Как наподобява обстановката в Германия и други елементи на Европа?

България не е единствената страна, в която маските ще станат наложителни и на открито. Чехия, която се трансформира в най-голямото огнище на К-19 в Европа, също взе такова решение. И италианците носят маски на всички места. В Германия, която макар възходящия брой случаи продължава да се възприема като образец за преодоляване на пандемията, обвързване за носенето на маски на открито съществува. Но надалеч не на всички места.

Само там, където има смисъл

В последните седмици районните управляващи в Германия станаха обект на сериозна рецензия, че работят независимо и не координират между тях ограниченията против пандемията.

Канцлерката Ангела Меркел събра министър-председателите на провинциите в опит за намиране на консенсус. И той наподобява по този начин: когато случаите в избран регион надминат 35 на 100 хиляди, маските да станат наложителни там, където има скупчване на хора. Това решение е пряк отговор на мнението на специалистите от института "Роберт Кох ". Те са безапелационни:

"Ако се поддържа минималната отдалеченост, вероятността от предаване навън е доста ниска ". Но из градовете има зони, където обезпечаването на тази отдалеченост не е допустимо.

В Кьолн и Бон да вземем за пример задължиха жителите да носят маски навън в пешеходните зони - по главните търговски улици. Българският еквивалент на тази мярка би бил въвеждането на обвързване за носене на маски в пешеходната част на бул. "Витоша " в София, по основната улица и в региона на "Капана " в Пловдив и така нататък Всеки гражданин на тези градове може да удостовери, че в пиковите часове на деня там се получават скупчвания на хора, които не разрешават спазването на нужната обществена отдалеченост.

Някои носят маски на всички места, други са против тях

Германското общество не е изцяло единомислещо за ограниченията, които целят ограничение на разпространяването на пандемията. Преди два дни в Щутгарт стотици съперници на рестрикциите излязоха на митинг против задължението да се носят маски в учебните заведения. Повечето германците обаче са съгласни с въведените правила.

По данни на RTL, повече от половината население ги намира за уместни. 31 % упорстват за по-строги ограничения, а съгласно 16 на 100 отговорът на управляващите е пресилен.

В някогашната столица на Федерална Република Германия Бон обстановката наподобява общо взето по този начин: из целия град виждам хора с маски. В пешеходната част на центъра те се носят на всички места. Имат и съперници: неведнъж срещнах мъж, който държи табела "Без маски " и повтаря: "Анархия. Свалете маските ". Но като цяло съперниците на ограниченията са малцинство. В парковете и по време на разходките около Рейн жители с маски рядко се виждат.
Мерките в Германия значително се вземат ad hoc: там, където има огромен растеж на новозаразените, се вкарват съответни рестрикции на публичния живот. Например: заведенията затварят в 23,00, а потреблението и продажбата на алкохол навън през нощта не е разрешена. Причината е, че с повишаване на алкохолния градус се намалява опцията да реагираш съответно и да спазваш противоепидемичните ограничения.

"Повече маски, по-малко алкохол, по-малко тържества " и - съблюдаване на ограниченията

Още при започване на октомври канцлерката Ангела Меркел изясни, че новите ограничавания имат една съществена цел - да предотвратят втори локдаун. "Икономически не можем да си позволим втори локдаун ", сподели тя. Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер плътно разказа по какъв начин може да бъде предотвратено наново затваряне: "Повече маски, по-малко алкохол и по-малко тържества ".

На този декор новите правила за носене на маски в България срещнаха сериозен отпор. Основната теза на критиците гласи: в питейните заведения и заведенията за хранене вървим без маски, навън би трябвало да ги носим.

Дори оттатък тематиката за маските не е загадка, че в доста заведения в България спазването на хигиеничните правила и най-много на обществената отдалеченост се оказва мираж. Затова от през вчерашния ден се повдига и разумният въпрос: "Дали преди да наложим нови ограничения не би трябвало да стартираме да съблюдаваме старите? ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР