От 22 до 25 април (петък – понеделник), по повод

...
От 22 до 25 април (петък – понеделник), по повод
Коментари Харесай

БНТ1 предава пряко снисхождането на благодатния огън

От 22 до 25 април (петък – понеделник), във връзка огромния християнски празник Великден, Българска национална телевизия 1 ще излъчи специфична стратегия с празничните Богослужения за Възкресение Христово, българска и международна кино класика и концерти. Началото на празничната стратегия се слага в петък от 13:00 ч. с концерта на Джузепе Верди „ Реквием”. Музикалната комбинация е основана на текстовете на римокатолическата заупокойна литургия (реквием). Изпълнява се от четирима солисти, хор и оркестър.

Композирана е в памет на Алесандро Манцони, италиански стихотворец и романист. В 16:00 ч. стартира игралният филм „ Ти, който си на небето “ по романа на Виктор Пасков „ Балада за Георг Хених “ – една тъжна и същинска история за невидимите небеса на човешкия дух. В късните часове ще бъдат излъчени игралният филм „ Библията: Иисус “ и концерт-спектакълът на Михаил Белчев „ Булевардът “. Концертът носи името на песента, която генерации българи припознават като мълчалив химн на София.

Спектакълът на Михаил Белчев събира другари с лиричния темп, поезията, музиката и романтиката на булеварда. На сцената се качват Георги Христов, Тони Димитрова, Нели Рангелова, „ Тоника”, Мими Иванова, Ваня Костова, Росица Кирилова, Йордан Караджов, Дони и Нети, „ Фондацията”, Милица Божинова, Джина Иванова, Хайгашод Агасян, Асен Масларски, Георги Денков, Драгомир Драганов, Стефан Илчев и други.

Програмата на Българска национална телевизия 1 продължава в събота от 13:30 ч. с директното лъчение от Йерусалим на Снисхождане на Благодатния огън в църквата при Божи гроб. В 17:00 ч. малчуганите ще се забавляват с детския игрален филм „ Приключенията на Том Сойер “. Лентата е основана на първия независим разказ на американския публицист Марк Твен. В събота вечер от 21:00 ч. феновете ще могат да се насладят на втора част на игралния филм „ Библията: Иисус “, който споделя за земния път на Божия наследник – от Назарет до Голгота. Минути преди настъпването на Христовото Възкресение, в 23:30 ч., по традиция ще станем очевидци на празничното Богослужение директно от храм-паметник „ Св. Александър Невски “. Късната стратегия ще приключи в 00:30 ч. с българския игрален филм „ Иконостасът “. Навръх Великден в неделя от 10:55 ч. ще се излъчи празничното Богослужение за Второ Възкресение от столичната митрополитска катедрала „ Св. Неделя “.

От 12:30 ч. феновете ще се насладят на концерта „ Мост към небесата “. Тържествен концерт-оратория навън, извършен в естествения феномен „ Божия мост “, отдаден на Възкресение Христово. В празничния концерт са показани тържествени църковни песнопения, инструментални пиеси от древността до съвремието и рецитал на текстове от Свещеното Писание. Изпълненията са на Софийски духовнически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов, камерен отбор „ Йоан Кукузел – Ангелогласният “, Женски хор „ Ваня Монева “, струнен оркестър „ Кварто квартет и другари “, артисти и солисти.

В 17:00 ч. стартира „ Приключенията на Хък Фин “ – едно от най-любимите детски завършения в литературата, с създател Марк Твен, е разказано в мюзикъл, продуциран от Рийдърс Дайджест и Артър Джейкъбс. В 21:00 ч. феновете ще се насладят на българската киновечер с драмата „ Маймуни през зимата “ на режисьора Милена Андонова и с присъединяване на Диана Добрева, Бонка Илиева-Бони, Валентин Танев, Филип Трифонов, Стефан Мавродиев, Адриана Андреева, Асен Блатечки. В 23:00 ч. стартира концертът на Андре Рийо „ Магията на Маастрихт – 30 години оркестър „ Йохан Щраус “ – един от най-завладяващите пърформанси на именития цигулар и неговия оркестър.

Наред с прелестната музика в осъществяване на Рийо и неговите посетители, атмосферата удивява с неповторимите образни решения на концертни костюми, сцена и фон. В понеделник празничната великденска стратегия на Българска национална телевизия 1 от 12:30 ч. продължава с юбилейния концерт на отбор „ Филип Кутев “ във връзка 70 години от неговото основаване. Концертът носи заглавието „ Началото “ и в него са включени едни от най-знаковите творби за национален хор и оркестър, както и хореографски постановки и общи ансамблови осъществявания.

През 70-годишната история на ансамбъла те са се трансформирали във фолклорна класика и са станали обичани на няколко генерации българи. Красиви песни, прелестни мелодии, вихрени танци, професионализъм от висока класа. В 15:00 ч. е началният час на фамилната драма „ Търси се брачен партньор за мама “ с режисьор Мариана Евстатиева-Биолчева. В основните функции феновете ще видят Веселин Прахов, Цветана Манева, Богдан Глишев, Емил Марков, Павел Поппандов, Марио Петров, Огнян Симеонов, Емилия Груева и други. В 18:30 ч. стартира концертът „ 70 години Иван Тенев – златни шлагери “.

Музикалният театър е отдаден на 70-годишнината на поета и текстописец Иван Тенев - Агент Тенев и 45-годишната му креативна активност. Шоуто е с присъединяване на Кристина Димитрова, Орлин Горанов, Георги Христов, Маргарита Хранова, Васил Найденов, Нели Рангелова, Веселин Маринов, Силвия Кацарова, Васил Петров, Петя Буюклиева, Камелия Тодорова, Георги Станчев, Мая Нешкова, Стефан Димитров, Емилия, Панайот Панайотов, Артур Надосян, Сандра Александрова, Теодосий Спасов, СИГНАЛ, ФАКТОР, СПРИНТ, Дует ШИК, Николай Урумов, Богдан Томов и други От 21:00 ч. в игралния филм „ Любовна терапия “ именитата актриса Мерил Стрийп си партнира с Томи Лий Джоунс, като двамата се впускат в любовно предизвикателство. В 23:00 ч. празничната стратегия приключва с концерта на група „ Фондацията “.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР