От 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите

...
От 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите
Коментари Харесай

В световния ден на пчелите 20 май - вижте какво се случва с тях

От 2018 година по самодейност на Словенската асоциация на пчеларите и след утвърждението на Организация на обединените нации 20 май е разгласен за Световен ден на пчелата. Датата съответствува с годишнината от рождението на основоположника на актуалното пчеларство, словенеца Антон Янша (1734-1773 г). И колкото и тъжно за звучи, можем единствено да се радваме, че той не е станал очевидец на това, което през днешния ден се случва с тях.

Макар да е реалност, че хората са експлоатирали пчелите поради меда, който ни дават от хилядолетия (има данни, че пчели са били отглеждани още от преди към 9 000 години), те в никакъв случай не са били толкоз застрашени от изгубване, колкото са през днешния ден. Глобалното стопляне, потреблението на пестициди, както и напълно умишленото избиване на пчелите, несъмнено най-полезните за нас инсекти, е човешко дело. Фактът, че сме оповестили Световен ден на пчелата е лъч вяра за тяхното запазване.

Важността на пчелите за живота на планетата

Някога Айнщайн е споделил, че в случай че пчелите изчезнат, то човечеството би могло да просъществува не повече от четири години. Доста мощно изявление от негова страна, само че и доста тъкмо, тъй като съгласно отчет от Европейския парламент към 80 % от растителните типове и 84 % от европейската хранителна индустрия зависят от опрашването на тези работливи инсекти.

От тях зависят огромна част от най-здравословните за нас храни, тъй като посредством преместването на полени пчелите способстват размножаването на всевъзможни плодове и зеленчуци. Всъщност съгласно гореспоменатия отчет от тяхната активност ние извличаме стопански изгоди, които се равняват на над 14 милиарда евро.

Погледнато в още по-мащабен аспект и излизайки отвън рамките на личния ни континент още веднъж можем да достигнем до извода, че без пчелите съществуването на света би бил невъобразим. Те дават отговор за съществуването на ¾ от земеделските култури, които са ни познати или за 80 % от опрашването на цялата растителност на планетата. Няма нито едно друго насекомо или различен способ, който да може да замести тяхната активност.

На фона на всичко, казано дотук, измирането на пчелите е реалност. За всеобщото им изгубване се приказва от десетилетия освен в страните от Европейския Съюз, само че и в Англия, Съединени американски щати и редица страни от Близкия Изток. България не прави изключение. Популацията на пчелите стремително понижава.

Официализирането на Световен ден на пчелата е стъпка напред във връзка с опазването на пчелите. Вече има даже подхванати ограничения от Европарламента за отбраната на медоносните пчели, като една от тях е да се спре напълно потреблението на синтетични пестициди до края 2035 година

Как да помогнем на пчелите

 Световния ден на пчелите

Макар и да не сте се замисляли, можете и вие самите да помогнете на пчелите, и то без да е належащо да се заемате с пчеларство, в случай че това не ви е по усета. Достатъчно е да засадите цъфтящи растения или дръвчета в градината си или да отглеждате саксийни растения на балкона си, с цел да се почувствате съпричастни в битката против изгубването на пчелите.

Защото както споделя Юлиян Станчев, ръководител на плевенския пчеларски съюз С опрашването си пчелите са биологично значим и скъп запас с голяма екологична роля. Колкото по-голям е броят на пчелните визити върху растителните типове, толкоз по-плодородни и със мощни качества са те.

Вижте още:

- Помогнете на пчелите в градината си така;

- Разгадаха тайнствения танц на пчелите;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР