От 2013 г. досега е нараснал два пъти бюджетът на

...
От 2013 г. досега е нараснал два пъти бюджетът на
Коментари Харесай

Михаил Околийски: Само 38% от хората си правят задължителния профилактичен преглед при личния лекар

От 2013 година до момента е повишен два пъти бюджетът на опазване на здравето, само че все пак българите не са по-здрави

Повече пари за извънболнична помощ са заделени в бюджета на Здравната каса за 2023 година Тя е с най-голямото нарастване – 24% ", съобщи ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК Михаил Околийски по Българска национална телевизия.

Той изясни, че средствата ще бъдат ориентирани главно за профилактични прегледи, които ще бъдат увеличени като размер.

Утре Народното събрание заседава изключително, с цел да разиска и одобри парите на Касата. Според план-сметката за здраве са планувани малко над 7 милиарда и 27 млн. лева или това е с 910 млн. повече по отношение на 2022 година.

" Категорично става дума за повече посоки, повече медико-диагностични действия, повече услуги за бременни дами, за майките, за бебетата им, за децата. Това към този момент е изрично променено с повече вероятни прегледи, които да се случват в действително време. Въпросът отново е тези прегледи да се употребяват, тъй като анализът демонстрира, че хората имат право на тях, само че не ги употребяват. Според данните единствено 38% от хората, които наложително би трябвало да си създадат профилактичен обзор, го вършат при общо практикуващия си доктор. Хората в дейна възраст, които имат право на профилактичен обзор един път годишно, не го практикуват ", съобщи Михаил Околийски.

По думите му това значи, че връзката някъде се къса, защото профилактичният обзор е в полза на хората. Според Михаил Околийски в здравната система липсва разговор сред държавното управление, здравното министерство и хората.

Той уточни, че би трябвало да се навакса с имунизационния календар, тъй като има спад за обичайните ваксини при децата и има риск от експлоадиране на морбили и на други заразни болести.

" Анализ демонстрира, че от 2013 година до момента е повишен 2 пъти бюджетът на опазване на здравето, само че все пак българите не са по-здрави. Това е по този начин, тъй като не е дейно лекуването и използването на медикаментите, също по този начин 44,5% от хората доплащат от джоба ", сподели още ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР