От 18 до 25 юли един въпрос на СБА разбуни

...
От 18 до 25 юли един въпрос на СБА разбуни
Коментари Харесай

Ето кой е с предимство

От 18 до 25 юли един въпрос на СБА разбуни духовете в обществените мрежи, както и измежду коментиращите във ФАКТИ.

Кой от тези коли е с преимущество?

Отговорът се съдържа в Раздел V. от Закона за придвижването по пътищата – маневри.

Чл. 25. (1) (Доп. – Дъждовни води, бр. 101 от 2016 година, в действие от 21.01.2017 г.) Водач на пътно транспортно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като да вземем за пример да заобиколи пътно транспортно средство, да излезе от реда на паркираните транспортни средства или да влезе сред тях, да се отклони надясно или наляво по платното за придвижване, в частност с цел да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за нахлуване по различен път или в крайпътен парцел, преди да стартира маневрата, би трябвало да се убеди, че няма да сътвори заплаха за участниците в придвижването, които се движат след него, преди него или минават около него, и да извърши маневрата, като се преценява с тяхното състояние, посока и скорост на придвижване.

(2) При осъществяване на маневра, която е обвързвана с нахлуване напълно или отчасти в прилежаща пътна лента, лидерът е задължен да пропусне пътните транспортни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра би трябвало по едно и също време да извършат две пътни транспортни средства от две прилежащи пътни ленти, с преимущество е лидерът на пътното транспортно средство, което се намира в дясната пътна лента.

Приятели, за съжалене доста от вас се подведоха по първичната си реакция – в профил е зелено, а лентите са 3, значи сме на автомагистралата. Именно по тази причина подсещаме, че в сходни обстановки местоположението и изискванията се показват от пътните знаци и маркировка. Припомняме ви и член 54 от Правилника за използване на Закона за придвижването по пътищата:

Чл. 54. (1) Пътните знаци със специфични наставления имат формата на квадрат или правоъгълник.

(2) (Изм.- Дъждовни води, бр. 13 от 2015 година, в действие от 18.05.2015 г.) Фонът на пътни знаци:

1. Д1 и Д2 е:

а) зелен – за автомагистрали;

б) наследник – за пътища отвън обитаемоте места;

в) бял – за пътища в обитаемоте места.

В случая знакът Д1 е в бял цвят, което ясно указва, че обстановката се разиграва в градски условия, макар зеленината, обграждаща пътя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР