От 150 години насам дом на статуята на Давид на

...
От 150 години насам дом на статуята на Давид на
Коментари Харесай

Статуята на Давид на Микеланджело: Как се грижат реставраторите за ренесансовия шедьовър?

От 150 години насам дом на статуята на Давид на Микеланджело е Художествената академия във Флоренция. Внушителната мраморна фигура, основана при започване на 1500 година, стои навън в продължение на епохи, преди да откри леговище от естествените стихии в Художествената академия в града - къща, издигната особено за нея.

“Давид е пренесен в този музей преди 150 години и тук го виждаме в набожен подтекст. Музеят е издигнат във формата на базилика с същинска апсида. Точно в средата, където нормално виждаме основния олтар, се намира Давид на Микеланджело ", уточни Сесилия Холберг, шеф на художествената академия.

Високата повече от 5 метра скулптура на пастира, който побеждава колоса Голиат и по-късно става цар на евреите, през днешния ден е една от най-известните статуи в света. Тя се поддържа постоянно с изключително внимание. На всеки два месеца музеят се затваря за един ден, с цел да може Давид да бъде измит от прахта и да бъде подробно тестван .

“Обичате и опознавате творбата на изкуството, виждате по какъв начин то се трансформира, наблюдавате и проверявате дали всичко е наред, тъкмо както вършиме с същински човек, обичан човек ", сподели Елеонора Пуки, реставратор.

Стотици хора посещават всеки ден академията .

“Наистина се чудя какво би могъл да си намерения Давид за това, което вижда към себе си всеки ден, за хората, които идват тук, с цел да го видят, и дали в действителност се усеща свестен от тях, дали го познават добре, дали схващат на какво място се намират ", добави още Пуки.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР