От 12 юни започва вторият за годината пост, който е

...
От 12 юни започва вторият за годината пост, който е
Коментари Харесай

Постим 17 дни в памет на светите Петър и Павел

От 12 юни стартира вторият за годината пост, който е в чест на Светите първоапостоли Петър и Павел.

Нарича се още Апостолски, а самото време - пост за Петдесетница, защото поражда по образеца на апостолите. Те откакто приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целия свят. След Възнесението на Иисус доста християни потърпевши страдалчески за вярата си, което също се отбелязва с по-оскъдния хранителен режим. Отнасящите се съществено към вярата си би трябвало да вървят постоянно на черква и да вземат участие в богослуженията. Желателно е да се изповядат и да се причастят най-малко един път до 29 юни.

Ранно християнство
Установяването на този пост се отнася още към първите времена на християнството. Утвърден в Рим, той последователно е общопризнат и в Цариград, където съгласно свидетелствата е въведен от свети Атанасий Велики. Традицията се утвърждава, когато са били издигнати храмове, отдадени на първовърховните апостоли Петър и Павел. Освещаването на константинополската катедрала „ Света София “ било осъществено на 29 юни и от този момент този ден станал изключително церемониален и на Изток, и на Запад.

Правила
Петровият пост е по-малко непоколебим и щадящ, в сравнение с Великденския пост. Както през Коледния, по този начин и през този се позволява риба (освен в сряда и петък). Риба се позволява и на 24 юни - Рождество на св. Йоан Кръстител (Еньовден), без значение какъв ден се пада. Задължително говеене се поставя в деня преди празника, на 28 юни, само че в случай че се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се позволява олио и даже вино. Също по този начин, в случай че 29 юни, празникът на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се позволява риба. Тези правила няма да са годни тази година, защото най-строгият ден от религиозния хранителен режим се пада в сряда, а самият празник - в четвъртък.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР