От 12 юли всеки шофьор, който минава технически преглед за

...
От 12 юли всеки шофьор, който минава технически преглед за
Коментари Харесай

Бойко Рановски: Каква информация ще дават новите екостикери на колите

От 12 юли всеки водач, който минава механически обзор за автомобила си, ще получава нов тип стикер за техническа редовност - по този начин нареченият екостикер. Той ще демонстрира какъв брой нездравословни излъчвания отделя автомобилът.

Новите екостикери ще дават информация за регистрационния номер, притежателя и екологичния стандарт на колата.

Според степените на екологичност на колите от следващата година кметовете ще могат да дефинират дни, в които коли с по-ниска екологичност няма да могат да влизат в избрани зони. Това обясни в студиото на шефът на Агенция " Автомобилна администрация " - Бойко Рановски и добави, че рестриктивните мерки и контролът остават в ръцете на общинската власт.



Информацията за екологичната категория на автомобила ще може да се чете отдалечено от стикера, който ще се слага на предното стъкло, добави той.

Всички пунктове за годишни механически прегледи са оборудвани с механически устройства. Всички, които са декларирали нужното количество стикери, са си ги получили. Тези, които са декларирали през вчерашния ден, ще ги получат през днешния ден, изясни Бойко Рановски.

" Ние не споделяме, че като нормите в закона влизат на 1.01.2022 година от 1.01 ще се вкарат и забрани. Това е преценка на кмета - в дни, в които има замърсяване, в които качеството на въздуха се е променило- тогава ще се лимитира влизането в избрани зони на избрана група коли съгласно групата, която е избрана. Тези зони ще се дефинират от кметовете на общините. Контролът в тези зони ще е пълномощие на кметовете на общините. Какво ще се случи с живущите, какво ще се случи с държавните институции, които попадат в тези зони - това ще бъде решение на кмета на съответната община ", разяснява Рановски.

Гледайте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР