От 11 до 16 май в Шумен се провежда традиционният

...
От 11 до 16 май в Шумен се провежда традиционният
Коментари Харесай

Започват Друмевите театрални празници

От 11 до 16 май в Шумен се организира обичайният сценичен фестивал " Друмеви театрални празници ". Фестивалната стратегия включва едни от най-хубавите спектакли от цялата страна, основани в интервала от септември 2021 година до края на декември 2022 година.

Задължителното изискване, съгласно регламента, е те да бъдат постановки по български текстове.

Домакин на фестивала е Драматично-кукленият спектакъл " Васил Друмев ", а селекционер на спектаклите в конкурсната стратегия, които ще се състезават за премия в обособените категории, тази година е театроведът Елена Ангелова. Тя е избрала 12 представления всред 24 постъпили оферти за присъединяване. 

Особено значим акцент в програмата е разделът " Авторски прочит ", където се състезават нови, непоставяни български пиеси. 

Тази година в състезанието са взели участие 33 текста, от които селекционерът Катерина Георгиева е подбрала 10. Те ще бъдат показани на 14 май във фоайето на Шуменския спектакъл, където артисти от трупата ще прочетат фрагменти от определените произведения. Входът е свободен.

Коя от селектираните пиеси е най-достойна да бъде сложена на сцена и кои са най-хубавите представления и създатели, взели участие в състезанието, ще стане ясно в последния фестивален ден, когато ще бъдат присъдени и премиите. Преценката е на професионално жури, което тази година е управлявано от режисьорката Лилия Абаджиева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР