От 10 години България, традиционно добра в борбата, беше слязла

...
От 10 години България, традиционно добра в борбата, беше слязла
Коментари Харесай

Рамазан Рамазанов, който върна България сред най-добрите в борбата

От 10 години България, обичайно добра в битката, беше слязла от международния тепих. Преди ден това обаче се промени. Рамазан Рамазанов завоюва бронзов орден на Световното по битка и гледа към олимпийските игри. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

След 10-годишна пауза България още веднъж има медалист от международно състезание по битка в свободен жанр. Той се споделя Рамазан Рамазанов и в неделя завоюва бронзов орден в категория до 70 кг, откакто побди Ерназар Акматалиев от Киргизстан.

Сега упоритостта на Рамазанов е да смени категорията и да се състезава към този момент в олимпийската категория до 74 кг. Световното състезание в Белгра е и подготовка за летните олимпийски игри в Париж през 2024 г .

" Много желаех да стигна до дуел за златото през тази година, само че не се получи. Благодаря на треньорите ми за подготовката ", сподели пред Българска национална телевизия той.

Това е второ отличие за Рамазан за този сезон, откакто през април завоюва сребърен орден на европейското състезание. Той също по този начин стана притежател на златния пояс " Дан Колов " и " Спортист номер 1 " на Велико Търново за 2022 година

Рамазанов се състезава от години за великотърновския клуб " Илия Павлов ", на който е донесъл шест шампионски трофеи. Треньор му е Мирослав Колев .

Рамазанов е от република Дагестан от Руската федерация, само че е български жител от началото на 2022 година и от този момент се състезава в националния тим на България.

Рамазан Рамазанов е роден през 1995 година в с. Октябърское, Хасавюртовски регион, Дагестан. Тренира битка от 8-годишен, а професионално - от 15-годишен.

Движи се по стъпките на своя брат Магомед , който е с две години по-голям и към този момент е притежател на Световната купа. През 2018 година Рамазан става седми в шампионата на Русия.

" Заминах за Москва и започнах да се сготвям там. Треньорът ми е българин, тренираше ме в Москва и ми предложи да дойда в България. Съгласих се. Дойдох преди три години, чаках две години българско поданство и наскоро получих паспорт ", споделя Рамазан през 2022 година в изявление за

" В Дагестан битката е народен спорт, доста известен, само че доста мои сънародници след това отпътуват за други страни, тъй като конкуренцията при нас е голяма ", споделя Рамазанов.

Още през януари 2020 година той става първенец на България. В своята категория няма конкуренция и доказателство са шестте му национални трофеи.

По думите на старши треньора на България по свободен жанр Валентин Ангелов Рамазанов се е борил по-стабилно за този шампионат и е бил изцяло подготвен за медала.

За последно орден за България в битката свободен жанр завоюва Владимир Дубов на шампионата на планетата в Будапеща през 2013 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР