От 1 юли се очаква скок на цените на тока

...
От 1 юли се очаква скок на цените на тока
Коментари Харесай

Диана Ковачева: КЕВР определя цената на топлоенергията на око

От 1 юли се чака скок на цените на тока и парното. Прогнозата на Комисията за енергийно и водно контролиране е приблизително повишаването да бъде към 3% за страната, най-голямо ще бъде то за хората от западната част на страната, клиенти на ЧЕЗ.

Прогнозата е от края на май. Поскъпване се чака и в цената на парното, на другите места - с друг %. Средно за страната се планува топлоенергията да нарастне с към 10 на 100.

Снимка: btvnovinite.bg

В „ Тази заран “ омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че скокът в цената на топлоенергията не е аргументиран. Според нея специалистите пазят ползите на сдруженията, а не тези на потребителите.

„ Те се базират на обстоятелството, че на международните пазари се усилва цената на природния газ. Никой не загатва, че те не са ни отговорни, че има едно извънредно несъответстващо законодателство в България за метода, по който се дефинира цената на топлинната сила “, разяснява омбудсманът.

Тя изясни, че става въпрос за Наредба №5, която е изменена предходната година и съгласно текста цената на топлинната сила се трансформира единствено един път годишно, до момента в който цената на природния газ се трансформира всеки месец.

„ Тоест, при започване на всеки отоплителен сезон се прави една прогноза за 12 месеца какви ще бъдат цените на топлинната сила. Те не са свързани с цената на природния газ. Видя се, че КЕВР не съумява да направи тази прогноза реалистично, тъй като по данни на работната група на КЕВР – хората са надплатили 9 млн. лева за предходния отоплителен сезон вследствие на разлики сред цената на природния газ и цената на топлинната сила. Цената се дефинира на око от КЕВР “, добави Ковачева.

Според нея енергийният регулатор по този начин се презастрахова. Тя съобщи, че въпросът е дали ще има връщане на средства с изравнителните сметки за парно и по какъв начин ще бъде отразено в цената на топлинната сила.

Тя беше безапелационна, че цената на топлинната сила би трябвало да се преизчислява всеки месец, а не планирано за идващия сезон. Така съгласно нея сметките ще бъдат по-реалистични.

Ковачева разяснява, че с излизането на изравнителните сметки чака да завалят сигнали на жители за надписване на фактури.

Цялото изявление с публичния бранител вижте във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР