От 1 юли повечето банки в страната ще променят едностранно

...
От 1 юли повечето банки в страната ще променят едностранно
Коментари Харесай

Банките променят едностранно договорите по кредитите от 1 юли

От 1 юли множеството банки в страната ще трансформират едностранно договорите по подписаните потребителски и жилищни заеми в левове. Причината е новият метод, по който би трябвало да се дефинират лихвите, откакто базовият показател СОФИБОР спре да съществува. Промяната не би трябвало да се усети от потребителите, твърдят от Българска народна банка. Трезорите, които до момента са употребявали СОФИБОР, ще го заменят с различен показател, само че без да се покачват лихвите по към този момент подписаните контракти. Това обвързване бе гласувано неотдавна като експлицитен текст в три разнообразни банкови закона.

Няма да се постанова и преподписване на подписаните преди 1 юли контракти за изтегляне на заеми от жители и компании, нито сключване на спомагателни анекси. За новите условия на установяване на лихвите клиентите ще бъдат осведомени документално от обслужващите ги банки.

В момента СОФИБОР, който по неофициални данни се употребява в над 80% от всички предоставени потребителски и жилищни заеми, се пресмята от Българска народна банка. Той съставлява фиксинг на котировките на необезпечени левови депозити на българския междубанков пазар. Обикновено той е основа, над която се начислява добавка, с цел да се дефинира лихвата по заема. Централната банка разгласи още преди година, че стопира поддържането на показателя от 1 юли т. година поради влизането в действие на нов еврорегламент, който стяга разпоредбите при определянето на лихвите. Според този правилник всички референтни лихви би трябвало да се изготвят единствено от лицензирани админи, включени в регистъра на Европейския орган за скъпи бумаги и пазари. Мярката бе подхваната от Еврокомисията и Европейската централна банка (ЕЦБ), откакто по време на финансовата рецесия се откри, че доста европейски банки са манипулирали лихвените показатели. Така и не стана ясно обаче за какво нашата централна банка не е поискала да получи лиценз за установяване на СОФИБОР.

До момента няма подадено заявление в Българска народна банка за лицензиране на админ на бенчмарк за лихвени проценти според Регламент (ЕС) 2016/1011, дадоха отговор на въпрос на в. " Сега " от централната банка. Няма и публикуван лиценз или регистрация от способен орган на друга страна, членка на Европейски Съюз, за подобен админ. Преди време интерес за поддържането на СОФИБОР бе показала организация " Ройтерс Томпсън ", само че досега няма информация за подхванати дейности от нейна страна.

Отново съгласно регламента всяка банка би трябвало да направи проект за деяние в случаите, когато употребяваните от нея показатели се трансформират значително или към този момент не се изготвят. Последните законови промени у нас задължиха банките, които употребяват СОФИБОР, да го заменят с различен показател, който дава отговор на еврорегламента, или с знаци, оповестени от Българска народна банка или Национален статистически институт. От Българска народна банка оповестиха за в. " Сега ", че някои от трезорите са избрали като заместващ показател след 1 юли да ползват ЮРИБОР, главния лихвен % или осреднена рента въз основата на статистиката на Българска народна банка за лихвените проценти по депозитите на семействата и бизнеса.

От Българска народна банка още веднъж припомнят, че според националното законодателство все още на използването на проекта за деяние новият лихвен % по контракта за заем не може да е по-висок от лихвения % по контракта преди замяната.

Още една законова смяна влиза в действие от 1 юли. Ако потребителят реши предварително да погаси или рефинансира отговорностите си по контракта за заем заради смяна в размера на лихвения %, произлизаща от използването на проекта за дейности на банката, той ще може да направи това, без да дължи спомагателна такса или обезщетение.

В. " Сега " насочи питане към няколко български банки с какво ще заменят СОФИБОР. От една от най-големите банки - Уникредит Булбанк, дадоха отговор, че по всички съществуващи заеми прилаганият досега показател ще бъде сменен от " Осреднен депозитен показател ", за който има налична котировка на СОФИБОР. Всички клиенти ще бъдат известени за смяната с писмо на посочен от тях финален адрес или посредством различни канали - онлайн банкиране, email адрес.

От 1 юли ОББ ще употребява Референтен лихвен % (РЛП) на банката като база за пресмятане на заемите в левове. Всъщност по заемите за физически лица ОББ е почнала да ползва посочената база от април тази година. Формулата, по която се пресмята РЛП, включва обществени знаци, изчислявани и определяни от Българска народна банка, като лихвен % по салда по депозити с контрактуван матуритет и репо-сделки над 1 ден до 2 година, както и овърнайт депозити. 

Райфайзенбанк ще пресмята от 1 юли лихвените проценти по отпуснатите заеми в левове на база на " транспарантна и обществено налична лихвена статистика на Българска народна банка за привлечени депозити в левове от семейства ". Банката ще ползва този измерител за всички клиенти - физически и юридически лица, като няма нужда от сключване на анекси към договорите за заем.

Не всички банки обаче ще трансформират базата за пресмятане на лихвите от 1 юли, защото не са употребявали СОФИБОР. От Пощенска банка прецизираха, че още от 2013 година са създали и ползват собствен референтен лихвен % ПРАЙМ, който напълно дава отговор на законовите условия. 

Клиентите на ПИБ също няма да бъдат наранени от прекъсването на СОФИБОР. Левовите заеми на банката са с закрепена рента за избран интервал, а след приключването му се ползва лихвен %, който се образува от осреднената рента от привлечените депозити съгласно данните на Българска народна банка и надбавка.

Няма огромна разлика за потребителите дали банката им ще избере ЮРИБОР, ОЛП или различен показател, защото досегашният СОФИБОР се движи синхронно с тях и разликата е към 1 процентен пункт, споделят финансисти. В множеството случаи лихвата по отпуснатите заеми съставлява общ брой от две величини - едната е плаваща (пазарни показатели като СОФИБОР, ЮРИБОР, ОЛП), а другата е закрепена надбавка. За потребителите е значимо сами да могат да ревизират и пресмятат базата, т.е. информацията за нея да бъде елементарно налична и проверима. 
/ segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР