От 1 юли очакваме намалението от 20 ст. за литър

...
От 1 юли очакваме намалението от 20 ст. за литър
Коментари Харесай

Василев обеща: Горивата поевтиняват от 1 юли

От 1 юли чакаме понижението от 20 ст. за литър гориво да влезе в действие, сподели министърът на финансите Асен Василев. Той посочи, че тази отстъпка ще се управлява по скица, непосредствено от бензиностанциите.
„ Има два разновидността, които следва да се доуточнят със самите бензиностанции. Единият е да се издава фактура на физическо лице, а другият е да се управлява по длъжностен път с спомагателна информация “, изясни Василев.
Що се отнася до нулевата ставка на Данък добавена стойност върху хляба той разяснява: „ В момента имаме понижена ставка върху бирата и виното от 20% на 9%. Като коалиция се обединихме, че е по-добре да има нулева ставка на хляба, в сравнение с понижена ставка на алкохола. “
На въпрос дали цената на хляба ще поевтинее той съобщи, че това зависи от производителите и от комерсиалните вериги.
"Що се отнася до държавното управление, тези 20% в цената на хляба не са към този момент наложени като налог ", добави той.
Василев изясни още, че част от тези ограничения изискват законодателни промени. Те ще бъдат включени като част от актуализацията на бюджета. Голяма част от ограниченията работят от 1 юли до края на годината, а други от 1 юли до 1 юли следващата година.
Войната в Украйна докара до срив на газ, нефт и на зърно и трагично форсира инфлацията в целия свят.
„ Ако ми кажете дали и по какъв начин ще се развие войната, аз мога да ви кажа дали и по какъв начин ще еволюира инфлацията в България. Имаме няколко сюжета. Това, което е обещано в Министерството на финансите - 10.4% средногдишна инфлация, е междинният сюжет. Има по-благоприятен и по-неблагоприятен сюжет “, изясни Асен Василев.
Той добави, че щом е оповестен междинният сюжет, значи, че кабинетът счита, че той е най-вероятен. Дори при най-лошия сюжет България продължава да има стопански напредък в страната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР