От 1 юли 2022 г. започва приемът на заявления-декларации за

...
От 1 юли 2022 г. започва приемът на заявления-декларации за
Коментари Харесай

От 1 юли започва приемането на заявления за отпускане на целева помощ за отопление

От 1 юли 2022 година стартира приемът на заявления-декларации за разпределяне на целева помощ за отопление за идния зимен сезон 2022/2023 година

Заявленията могат да се подават до 31 октомври на място в дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП) по сегашен адрес или в особено проведени за задачата приемни, посредством Системата за несъмнено електронно връчване, подписани с личен идентификационен код на Националния застрахователен институт или с дипломиран електронен автограф, както и посредством лицензиран пощенски оператор.

Информация за контактите за връзка с Държавно стопанско предприятие в страната може да намерите на следния електронен адрес:

https://asp.government.bg/bg/kontakti/teritorialni-strukturi.

Заявление-декларация може да получите от Държавно стопанско предприятие или да изтеглите от електронен адрес:

https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/sotsialni-pomoshti.

Целевата помощ се отпуска за интервал от пет месеца – от 1 ноември 2022 година до 31 март 2023 година Размерът ѝ ще бъде избран със заповед на министъра на труда и обществената политика съгласно решението на Комисията за енергийно и водно контролиране за цените на електрическата енергия за бита от 1 юли, което следва да бъде оповестено.

Право на целева помощ за отопление имат хората и фамилии, чийто средномесечен приход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявление-декларацията, е по-нисък или еднакъв на самостоятелно избрана граница за достъп съгласно възрастта, фамилното състояние, здравословното положение, наличието/липсата на общуване и други установени условия.

За да получат помощ за отопление, безработните в трудоспособна възраст наложително би трябвало да са се записали в бюро по труда минимум 6 месеца преди подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в образования.

Целевата помощ за отопление се отпуска, в случай че хората или фамилиите дават отговор на следните спомагателни условия:

- да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са притежатели на капитала на комерсиално дружество;

- да нямат вземания, влогове, дялови участия и скъпи бумаги, чиято обща стойност за обособеното лице или за всеки един от членовете на фамилията да надвишава 500 лева, като се изключи боновете или акциите от всеобщата приватизация;

- да не имат движима и недвижима благосъстоятелност и/или идеални елементи от нея, която може да бъде източник на приходи, като се изключи движимостите, които служат за всекидневно ползване на лицето или семейството;

- да нямат подписан контракт за даване на благосъстоятелност против обвързване за прехрана и/или гледане; това условие не се ползва в случаите, когато поелите отговорности за прехрана и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания;

- да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски парцел и/или идеални елементи от тях против възнаграждение през последните 5 години;

- да не са прехвърляли посредством контракт за подаяние собствеността върху жилищен, вилен, селскостопански или горски парцел и/или идеални елементи от тях през последните 5 години.

Последните две условия не се ползват в случаите, когато в фамилията има човек с трайни увреждания и договорката е осъществена за промяна на жилището с оглед обезпечаване на налична витална среда за лицето с увреждания, както и когато общата стойност на покупко-продажбите не надвишава 60-кратния размер на обезпечения най-малък приход за съответния интервал (т. е. 4 500 лева.).

В период до 20 дни от подаването на заявлението-декларация обществен служащ прави обществена анкета и изготвя обществен отчет, а в 7-дневен период от правенето му шефът на Държавно стопанско предприятие или упълномощено от него лице издава заповед за разпределяне или отвод на помощта.

Целевата помощ за отопление се дава, както следва:

При отопление с топлоенергия, електрическа енергия и природен газ – в пари на правоимащото лице или семейство, съгласно декларирания метод на погашение

При отопление с твърдо гориво:

В пари на правоимащото лице или семейство, съгласно декларираният метод на погашение

На търговец на твърдо гориво, който е осъществил доставката – при категорично отразено в заявлението-декларация предпочитание от страна на лицето или фамилията.

За предишния зимен сезон 2021/2022 година са издадени 261 001 заповеди за разпределяне на целева помощ за отопление на обща стойност 135 902 746 лв..

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР