От 1 януари 2023 г. валидирането на превозните документи в

...
От 1 януари 2023 г. валидирането на превозните документи в
Коментари Харесай

Три лева глоба, ако не валидираш картата или билета в столичния градски транспорт

От 1 януари 2023 година валидирането на транспортните документи в целия превоз (не единствено в метрото) става наложително, оповестиха от Център за градска подвижност. С какъвто и документ да пътувате - карта или електронен билет, би трябвало да го валидирате при качване на сините устройства. Щом светне зелено, към този момент сте постоянен пасажер. Така при инспекция няма да плащате глоба от 3 лв. .

От 1 януари влизат в действие и новите билети - 30+ и 60+.  При този тип билетите, последната валидация в транспортно средство следва да е осъществена преди приключването на 30 или надлежно 60 минути, след което може да се пътувате до крайната дестинация.

Билет 30+

Билетът 30 плюс разрешава прекачвания в границите на 30 минути след първата валидация. Струва 1,60 лева и може да се зареди в Sofia City Card, Ultralight или да се употребява с банкова карта. При прехвърляне наложително би трябвало да се валидира още веднъж във всяко последващо транспортно средство. Последната валидация би трябвало да е преди приключването на периода от 30 минути, с което може умерено да се пътува до крайната дестинация. При осъществени пътувания с над 2 билета 30 плюс в границите на деня, заплатени с една и съща банкова карта, автоматизирано се трансформира в дневна карта за всички линии на цена 4,00 лева

Билет 60+

Този билет разрешава прекачвания в границите на 60 минути след първата валидация. Струва 2,20 лева и може да се зареди в Sofia City Card или Ultralight. При прехвърляне наложително би трябвало да се валидира още веднъж във всяко последващо транспортно средство. Последната валидация би трябвало да е преди приключването на периода от 60 мин.

Билет от лидера

Цената при закупуване на книжен билет от водача нараства и ще коства 2,00 лв.. Този билет важи единствено за съответното транспортно средство и не дава право на прекачвания.

Банкова карта

Банковата карта е едно от постоянно употребяваните средства за закупуване на билет в градския превоз. След валидирането на повече от два пъти на билет 30 +, тя става дневна карта на цена от 4 лв. за цялата мрежа. Валидирайте я всякога. В среднощ Вашата банка ще бъде подготвена с калкулацията на пътуванията.

24-часова карта

24-часовата карта разрешава безграничен брой пътувания с всички типове превоз (без зелен превоз при поискване) в границите на 24 часа. Срокът ѝ стартира да тече от момента на покупката. 24-часовата карта може да се закупи и за бъдеща дата, като тогава срокът ѝ стартира да тече от 00:00 ч. на определената дата и важи до 23:59 ч. на същата. Струва 6,00 лева

72-часова карта

72-часовата карта разрешава безграничен брой пътувания с всички типове превоз (без зелен превоз при поискване) в границите на 72 часа. Срокът ѝ стартира да тече от момента на покупката. 72-часовата карта може да се закупи и за предстоящ интервал, като тогава срокът ѝ стартира да тече от 00:00 ч. на първия ден от определения интервал и важи до 23:59 ч. на третия ден от същия. Струва 15,00 лева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР