От 1 януари 2023 г. хората в София ще могат

...
От 1 януари 2023 г. хората в София ще могат
Коментари Харесай

Новите билети за градския транспорт в София от 1 януари: Какво се променя и колко ще струват?

От 1 януари 2023 година хората в София ще могат да пътуват с нови билети за градския превоз, които за първи път ще регистрират освен цената, само че и интервала на транспорт.

Въвеждат се два нови вида цени:
билет 30+цена: 1,60 лева.услуга: в границите на 30 минути човек ще може да се прекачва безкрайно от едно на друго транспортно средство от Градския транспортпътникът може да довърши маршрута си след приключването на 30-та минута с последния употребен рейс / тролей / трамвай / трен на метрото.билет 60+цена: 2,20 лева.услуга: в границите на 60 минути може да се прекачвате на всички средства на градския транспортпътникът може да довърши маршрута си след приключването на 60-та минута с последния употребен рейс / тролей / трамвай / трен на метрото.
Новите билети ще се зареждат в пластмасови карти, вместо с досегашните хартиени изрезки.

Купуването на билетите 30+ и 60+ ще може да се прави и през дебитна, кредитна карта или смарт устройство с алтернатива за разплащания.

Пластиките, които заменят хартиените билети, ще са два типа - по-скъпата и по-устойчива карта ще се купува еднократно с цена от 3 лв., а по-евтината ще е 80 стотинки, още веднъж еднократно.
В картата ще може да се заредят по едно и също време до 10 билета, които да се употребяват при нужда. Ще може да се зареди и карта за 24 или 72 часа прилагане на градския превоз.Старите хартиени билети за наземния превоз ще излязат от приложимост след 1 март 2023 година, когато ще се демонтират и обичайните перфоратори.Хартиените билети ще се запазят единствено в метрото за хората, които ги избират - само че те няма да дават същите благоприятни условия като електронните билети 30+ и 60+. Шофьорите в наземния превоз също ще могат да продават еднократни билети на пасажери без други документи, само че с по-висока цена от 2 лв..В преходния тримесечен интервал старите хартиени билетчета ще не престават да са годни за прилагане в градския превоз на София.
От 1 януари 2023 година към този момент ще е наложително валидирането на всеки документ за транспорт в градския превоз - в това число месечните или годишната абонаментна карта.
Санкцията при пропусната валидация ще е 3 лв., само че в първите седмици и месеци контрольорите на ЦГМ " ще демонстрират приемливост " и единствено ще припомнят на пасажерите за новото им обвързване.От Центъра за градска подвижност изясняват, че това се постанова по две аргументи: Валидирането е застраховката на пасажера при възможен случай в градския превоз.Това ще разреши да се събере доста по-голяма и подробна информация за навиците за пътешестване на хората в София, което би трябвало да усъвършенства организацията на превоза.
От Нова година ще спрат да се продават и месечните карти за една линия от наземния превоз (23/28 лв) и месечните карти за метрото (35/42 лева съгласно това дали е лична или анонимна).

От общината изясняват тази смяна, която беше подложена на критика от много хора след гласуването ѝ през лятото, с потребността да се балансират разноските на градския превоз след въвеждането на срочните билети.

Алтернативата на картата за една линия е месечен абонамент за всички транспортни средства, която обаче е двойно по-скъпа. Оправданието на Столична община е, че цената ѝ не е променяна в последните 12 години и подтиква хората да употребяват всички благоприятни условия на градския превоз.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР