От 1 януари 2019 г. се въвежда нов вид месечна

...
От 1 януари 2019 г. се въвежда нов вид месечна
Коментари Харесай

Нова помощ заменя персоналната пенсия за дете

От 1 януари 2019 година се вкарва нов тип месечна помощ за деца без право на  наследствена пенсия, която ще се отпуска без рентабилен аршин. Тя ще може да се получава с останалите типове помощи, планувани в Закона за фамилни помощи за деца, само че няма да може да се получава с лична пенсия, отпусната за дете.

Поради това от 1 януари 2019 година отпущането на лични пенсии на деца се приключва. Това плануват промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които бяха утвърдени от държавното управление.

Отпуснатите до 31 декември 2018 година лични пенсии на деца ще продължат да се изплащат в размерите, избрани към тази дата по досегашния ред. Персоналната пенсия на дете, за което е отпусната новата месечна помощ, ще се приключва заради отпаднало съображение за приемането й.

Чрез промени в Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца държавното управление уреди и редът за даване на новата месечна помощ за деца без право на наследствена пенсия от умрял родител. Регламентира се длъжностен продан на информация сред ангажираните институции - Агенцията за обществено подкрепяне и Националния застрахователен институт. Новата помощ ще се дава от 2019 година, като ще се отпуска без рентабилен тест. Очаква се към 8 000 деца да бъдат подкрепени.

С измененията се улесняват фамилиите и при отпущането на фамилните помощи, като се отстранява условието за показване на някои публични удостоверителни документи на книжен притежател. Дирекции „ Социално подкрепяне “ ще правят инспекция на заявените данни по длъжностен път.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР