От 1 септември в руските училища ще има допълнителен урок

...
От 1 септември в руските училища ще има допълнителен урок
Коментари Харесай

Войната в Украйна - пример за любов към Русия. Щастието на Отечеството е по-скъпо от живота -

От 1 септември в съветските учебни заведения ще има спомагателен урок през седмицата, наименуван " Говорим за значими неща ". Като част от " отбраната на съветското общество от деструктивни осведомителни и психически въздействия " и " укрепването на обичайните духовни и морални полезности на Русия ", учителите ще учат възпитаниците си на национализъм и обич към родината.

Специално за самодейността " Разговори за значимото " във всяко учебно заведение ще бъде основана нова служба: педагогичен консултант на шефа, който ще дава отговор за " работата с учениците и педагогическия личен състав ". Министерството на образованието към този момент е похарчило 22 млн. рубли за създаване на интерактивни материали за спомагателни уроци.

" " прегледа сюжетите и методическите материали за учителите за новите уроци по национализъм: те изясняват на децата, че войната в Украйна е за " отбрана на хората от Донбас, които са унизени и потискани от киевския режим ", " жителите на ДНР и ЛНР са руснаци, по тази причина е значимо да се върнат в Русия " и " съветските военни са герои ".

Ето какво още ще би трябвало да учат учениците всяка седмица по време на войната в Украйна и какво мислят учителите и родителите за " Говорене за значими неща ". Имената на героите в текста са изменени от съображения за сигурност.

Не е ужасно да умреш за родината

В уроците за първите два класа учителите би трябвало първо да внушат на децата обич към природата на Русия, защото тя е " израз на обич към родината " и " част от огромното възприятие на национализъм ". След проявление на фотоси, слушане на естествени звуци и песни (напр. руската ария " Къде стартира родината " ), четене на стихотворения, сюжетът на урока включва " свободно продължение на диалога за единството на страната, за това по какъв начин би трябвало да се съхраняват и опазват културата и народът ".

В " Разговори за значимите неща " учениците от 3-4 клас към този момент не просто съзерцават хубостта на природата, а минават към " разбиране на концепцията за действена обич към родината ". На децата ще бъде обяснено, че любовта към родината се предава от потомство на потомство и че тази обич може да бъде научена освен от родителите и бабите и дядовците, само че и " от тези, които са живели от дълго време ".

След като учителят е дал образец за пословици и поговорки за родината, той би трябвало да зададе на учениците надзорен въпрос: " Кои от тези пословици отразяват концепцията, че любовта към родината е освен умеенето да се възхищаваш на нейната хубост, само че и готовността да се застъпиш за родината и да работиш, с цел да я направиш още по-красива и богата? "

Образцови отговори от децата, които създателите на методическата книга чакат:

" Не жалете живота и силите си за родината си " ;

" Щастието на родината е по-скъпо от живота " ;

" Нека се гордеем с родната си земя " ;

" Не е ужасно да умреш за родината си " ;

" Да обичаш родината значи да й служиш ".

След отговорите на децата учителят предлага задача по двойки: " Посъветвайте се между тях и подгответе пояснение по какъв начин разбирате поговорката " Да обичаш Родината, значи да й служиш ". Ще ви подскажа малко: някои смисли на думата " служи " са написани на дъската:

- да извършвам военни отговорности, да съм на военна служба;

- да работиш за нещо, в интерес на нещо, в интерес на някого.

" Заедно с вас можем да заключим, че нашите предшественици от антични времена са разбирали любовта към родината като удивление от хубостта на родната природа и подготвеност да вършат неща в интерес на родината ", обобщава учителят. Във видеоклипа, квалифициран за 3-4 клас, дикторът споделя, наред с другото, че любовта към родината се демонстрира " в смелостта и решимостта да я защитаваш по време на заплаха.

За учениците от 5-7 клас учителите би трябвало да изготвят креативна задача след къс тест с въпроси по съветска история, география и просвета, с цел да оказват помощ на децата да решат " проблематични обстановки ", като употребяват за образец " специфична военна интервенция (СВО) ".

" Сред задачите на специфичната военна интервенция са да се отбрани популацията на Донбас, което е унизено от киевския режим, да се разоръжи Украйна и да се предотврати разполагането на военни бази на НАТО на нейна територия. Руските въоръжени сили, дружно със силите на ДНР и ЛНР, интензивно преследват тези цели. Огромната военна и друга помощ от страна на груповия Запад за украинските управляващи забавя бойните дейности и усилва броя на жертвите на интервенцията ", се споделя в сюжета за урока.

Учителят би трябвало да опише на учениците и за " героите, патриотите на Русия " - съветските военни. Обсъждането на военните " подвизи " би трябвало да " накара учениците да схванат, че любовта към родината не би трябвало да се показва с огромни думи. Тя се демонстрира в дребните каузи и постепенните триумфи на всеки възпитаник ". В методическите инструкции се показва и резултатът, който учителите би трябвало да реализират в края на урока: " схващане от страна на учениците на задачите, че жителите на ДНР и ЛНР са съветски хора, заради което е значимо те да бъдат върнати в Русия. Руските военни са герои ".

Учениците от 8-11 клас би трябвало да стигнат до същия резултат след полемика с учителя за СВО в Украйна. А в полемиката с учениците от гимназията учителят би трябвало да подчертае, че " човек не може да стане родолюбец, в случай че единствено издига лозунги " и че " същинските патриоти са подготвени да пазят родината си с оръжие в ръка ".

Учениците от 10-11 клас би трябвало да вземат участие и в интерактивна игра: да съпоставят " фотоси, илюстриращи най-важните събития от тези десетилетия " с датите 1930-1940, 1940-1950, 1950-1980, 1980-2000, 2000-2020. Например за последните двадесет години от съветската история създателите на играта са избрали две фотоси: колона от съветски военни танкове и плачеща жена до естрада със починали деца по време на терористичния акт в Беслан.

Не желая да споделям на сина си, че " в учебно заведение ще има такава тематика, по-добре се придържай към общата линия, хвани си сведена главата

" Не считам, че детайлите на патриотичното образование са нещо неприятно сами по себе си. Да обичаш родината си не е нещо неприятно и не е срамно ", споделя Оксана, учителка в учебно заведение в Москва. - Но когато видях тези образователни пособия, бях физически отхвърлен от тях. Вярвам, че тези " Разговори за значимите неща " са въведени единствено с цел да основат позитивно отношение у децата към дейностите на управляващите и съветската войска като цяло. А всички останали тематики, които ще се разискват в тези часове - грижа за съседите, просвета, Ден на възрастните хора и така нататък - мисля, че всичко това е прикритие за една огромна цел. Това малко ми припомня за обстановката с приемането на конституционните промени през 2020 година Там имаше ремонти, които предизвикваха позитивни усеща измежду огромни обществени групи. Например поправката за отбрана на децата или споменаването на Бог в Конституцията. Поради тази причина всички най-важни и страшни промени останаха на назад във времето. Затова се притеснявам, че тези часове в учебните заведения няма да провокират огромно неспокойствие измежду родителите, тъй като там ще се разискват други тематики. Въпреки че доста бих желала.

На среща на 24 август учителите също не показват неодобрение. Струваше ми се, че множеството от тях са просто малко раздразнени, че това ще бъде спомагателен час натоварване седмично. "

Оксана споделя, че даже в началните класове, да вземем за пример след учебно заведение, децата показват своята антивоенна позиция, която " евентуално са научили у дома от родителите си. Но тя отбелязва, че " те по този начин или другояче си я  държат за себе си ", и счита, че е по-вероятно да запазят безмълвие по време на " Разговори за значими неща ".

Валентина, учителка по математика и класен началник в московско учебно заведение, е подготвена да посвети на математиката всяко свободно време на учениците си в час. И тя ще продължи да го прави, вместо да има " Разговори за значимите неща ".

" Любовта към тези, които ръководят страната, е послушание, а не национализъм и обич към страната. Не се възпитава по този метод. Възпитава се посредством персонален образец, не посредством показно доброволчество, а посредством подготвеност да дадеш нещо, с цел да окажеш помощ на някой различен ", споделя тя.

Според нея в уроците има идеология, която е неразрешена от Закона за образованието, и едностранчиво изложение на историческите събития. Но това, което най-вече не ѝ харесва в " Говорене за значимото ", е " скуката " в материала.

Валерий, татко на 16-годишен десетокласник от Казан, счита, че " на първо място детето се учи вкъщи и в случай че родителите са вложили у него разбирането за положително и зло, учителите няма да трансформират мнението му ". " Знам, че щерка ми не поддържа военната интервенция. И мисля, че тя е задоволително мъдра, с цел да не се изрича прекомерно гласно за това. "

За разлика от него Елена, майка на 15-годишен деветокласник от Казан, счита, че доста родители ще бъдат " извикани в директорския кабинет " поради неуместно държание на децата им в тези класове.

" Абсолютно съм сигурна, че ще отида на килимчето при шефа, където ще ми кажат, че синът ми показва непатриотично мнение, спорейки с учителя. Сигурна съм, че той ще се разпени, с цел да потвърди правотата си. Разбира се, тормозя се, че може да се стигне до някои неприятни неща, тъй като виждаме по какъв начин се стягат нещата в този момент. Но също по този начин не желая да споделям на сина си, че " в учебно заведение ще има такава тематика, тъй че апелирам те, придържай се към общата линия и свеждай глава ". Не! По-добре е да отидем на килимчето, да ни изключат от учебно заведение и да преминем към домашно образование. "

Анна, майка на шестокласник от Новосибирск, споделя, че евентуално синът ѝ е подготвен за разнообразни отзиви по разнообразни въпроси. Но тя счита, че не е вярно да се постанова любовта към родината, изключително както е показана в материалите за уроците " Разговори " за войната в Украйна.

" Във втората част всичко, обвързвано със " специфичните интервенции ", е просто прецакано ", добави тя. Анна сподели, че в случай че часовете на класа са такива, тя ще разбере по кое време тъкмо са планувани и ще се опита да защищити сина си, като каже на учителя, че е болен.

Началото на войната сред Русия и Украйна и усилването на патриотичното образование в учебните заведения е една от аргументите Светлана от Москва да трансферира щерка си на домашно образование след довеждане докрай на втори клас.

" В края на предходната година вместо уроци започнаха разнообразни действия: носене на цветя на паметника с гергьовска лента и други Оставих щерка си у дома и я оставих да се занимава с математика вместо с тези патриотични действия. Защото в учебно заведение качеството на образованието не беше доста положително. Учителят не ми сподели нищо по въпроса. Но един ден детето се прибира от учебно заведение разплакано. Учителката я засрамила пред целия клас за това, че не е купила карамфили и не е носела панделка на Свети Георги. Дъщеря ѝ споделя, че лентата на Свети Георги в този момент се употребява в символ на поддръжка на войната в Украйна. Тогава децата започнаха да спорят между тях за войната. А в междучасието всички деца отказваха да играят с щерка ми. Мисля, че това беше, несъмнено, по самодейност на учителката, тъй като тя извади щерка ми пред всички ", сподели Светлана и изясни, че с облекчение е взела щерка си от учебно заведение, когато е видяла методическите инструкции за " Разговори за значимите неща ".

За да разкажем на децата, които имат малко по-различна визия за патриотизма, какво съставлява той, те би трябвало сами да схванат какво съставлява той

За да приготви учителите за сесиите " Разговори за значимите неща ", Академията на съветското министерство на образованието, с поддръжката на Руското общество на знанието, започва плана " Маратон на класа ". Преди това учителите в московските учебни заведения бяха поканени на видеоконференция на 11 март сред Маргарита Симонян, началник на пропагандата, и Мария Захарова, представител на Министерството на външните работи. Симонян сподели на учителите, че те могат да имат лично мнение за Украйна и Владимир Путин, само че защото работят в държавно учебно заведение, би трябвало да пазят ползите на страната.

Лекциите на учители и специалисти от разнообразни области по време на " Маратона на класа " напомняха на мотивиращите Ted Talks (популярни конференции на американската неправителствена организация TED, на които съумели хора приказват и споделят своя опит - бел. ред.). Гост-лекторите също бяха публични лица: Сергей Новиков, началник на президентската администрация за публични планове, и Александър Харичев, началник на президентската администрация за подкрепяне активността на Държавния съвет на Руската федерация.

Александър Асафов, публицист, член на Московската социална камара, зам.-ръководител на Обществения щаб за наблюдаване на изборите, политически наблюдаващ и специалист в няколко държавни медии, приказва на една от лекциите на " Маратон на класната стая " в Сочи на 8 август. Журналистът споделил на учителите, че желае да беседва с тях по " тематики, значими за просветителния развой ". Например, " консолидацията на съветското общество пред лицето на външните провокации " беше първият слайд в презентацията му.

Асафов цитира данни на ВЦИОМ за доверието на руснаците в президента Владимир Путин (80,8%) и в съветската войска (89%), за поддръжката за " специфичните интервенции " (72%), от които прави извода, че " обществото се е споразумяло със себе си " и народът е " обединен ".

" Сплотеността е част от нашия светоглед освен в този момент, тя е заложена в нас като народен код и постоянно се съблюдава във времена на тествания за страната, за обществото. А сплотяването постоянно се случва към някакви фигури и събития ", споделя Асафов. Един от образците за такова " сближение ", съгласно него, е " връщането " на Крим.

" За да разкажете това (за патриотизма) на децата, които имат малко по-различна картина на усещане, <...> би трябвало сами да разберете в какво се състои този национализъм ", изяснява Асафов на учителите. Част от патриотизма е саможертвата - един от най-важните детайли на " националния кодекс " на руснаците. Също по този начин е значимо да се внуши на децата, че патриотизмът е обвързван със работа. " Служенето е отвод от егоизма в интерес на ближните, обществото и страната ", се споделя на слайда.

Според Асафов учителите би трябвало да възпитат детето да бъде воин. Той уточни постъпката на капитан Алексей Панкратов като образец за подвиг. В презентацията се споделя, че по време на войната с Украйна на 28 февруари дивизията на Панкратов е свалила изтребител Су-25 и три безпилотни самолета " Байрактар ", а на идващия ден - още два безпилотни самолета. С помощта на старши лейтенант Антон Старостин е завзет кръстосан пункт покрай язовира на Севернокримския канал.

Ако тези образци са незадоволителни, журналистът предлага на учителите да употребяват неговия уеб страница, в който има 380 истории за подвизи по време на войната в Украйна.

" Важно е също по този начин да разкажем на децата за това в този момент ", добави той.

Как ще работят учителите и учебните админи, в случай че дете пропусне час " Разговори за значимите неща ", което е сива зона в законодателството, споделя Даниел Кен, началник на Алианса на учителите.

" Във федералния закон това (часовете в клас) се отнася за извънкласните действия. В него се споделя също, че извънкласните действия се основават на правилата на доброволност на всички участници в процеса. В същото време извънкласните действия са част от главната просветителна стратегия. Има писмо от Министерството на образованието, в което се изяснява наложителният темперамент на часовете, както и Федерални държавни просветителни стандарти, в които се споделя, че наличието и наличието на извънкласните часове е непринудено ", изяснява той.

Каналът в Телеграм на плана " Говорим за значими неща " се опита да откри решение на този проблем в закона. В него се разгласяват задания за учителите, свързани с извънкласни уроци. Една от тези задания разказва такава хипотетична обстановка: учебният психолог Александра Орлова, на 32 години, съпоставя описите на децата в риск с присъствения лист и открива, че семейство Дарови (ученици от разнообразни класове) в никакъв случай не са посещавали часовете по " Разговор за значими неща ". Орлова открива, че всички възпитаници носят на класните ръководители записка от родителите си, че са били на обзор при доктор.

" Как Александра Валентиновна може да организира диалог с децата за значимостта и нуждата от навестяване на образователните занятия? " - гласи задачата. Учителите бяха помолени да изпратят отговорите си на пощата на плана.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР