От 1 октомври тази година лекарствени продукти за лечение на

...
От 1 октомври тази година лекарствени продукти за лечение на
Коментари Харесай

За да не изчезват от аптеките , лекарствата за диабет да са само с електронно предписание

От 1 октомври тази година лекарствени артикули за лекуване на диабет и антибактериални лекарствени артикули за систематична приложимост да се прави единствено с електронно наставление. Това се предлага в план за промени в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. Проектът е оповестен на уеб страницата на Министерството на здравеопазването за публично разискване до 1 септември.

Причините за предлаганите промени са за попречване на дефицита на лекарствени артикули и справяне с антимикробната устойчивост, както и реализиране на рационална приложимост на лекарства, показва в претекстовете си министърът на опазването на здравето към оферти план за промени. Друга причина за изработването на плана е водената от Министерството на здравеопазването политика по въвеждане на електронно опазване на здравето, чиято стратегическа цел е подобряването на публичното здраве, обезпечаване на достъп до медикаменти, повишение на успеваемостта и понижаване на разноските на здравните услуги.

С препоръчаната смяна се цели и недопускане на нерегламентирани практики, които биха довели до дефицит или неналичия на лекарствени артикули, което би заплашило живота и здравето на нуждаещите се пациенти.

Председателят на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание Костадин Ангелов написа в профила си в обществена мрежа през вчерашния ден, че е алармирал Министерство на вътрешните работи и ДАНС с искане да се ревизират по дни, количества и компании изнесените медикаменти в интервала 1 януари – 31 юли 2023 година

На 7 август министърът на опазването на здравето Христо Хинков съобщи, че се приготвят законови промени за повишение на контрола и минимизиране на риска от дефицит на медикаменти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР