От 1 ноември лекарствата на бели рецепти да се изписват

...
От 1 ноември лекарствата на бели рецепти да се изписват
Коментари Харесай

Отбой: МЗ предлага от 1 ноември бялата рецепта да е на хартия и в е-вариант - Здраве

От 1 ноември медикаментите на бели предписания да се изписват или електронно, или на книжен притежател, оферират от Министерството на здравеопазването. Ако предлагането бъде признато,, ще се изписват и на книжен притежател.

Бялата рецепта (обикновената рецепта) се издава от лекаря с годност до шест месеца. Тя може да бъде за еднократно или за неведнъж осъществяване. 

Основание за смяна в Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули бяха получените десетки сигнали за усложнения от страна на медицинските експерти, които нямат подписан контракт с НЗОК и на които се постанова да извършат спомагателни разноски по внедряване на медицински програмен продукт за определяне на лекарствени артикули, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени артикули на рецептурна бланка с бял цвят на приети в болница пациенти в съответното лечебно заведение, посочват от здравното министерство.

Целта на оферти план е да се даде опция на всички медицински експерти да предписват лекарствени артикули на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, по този начин и на книжен притежател.

От министерството се базират на анализ на правото на Европейския съюз, според който в нито една страна членка на Европейски Съюз, като се изключи Естония, няма изрично обвързване медикаменти да се изписват само на електронни предписания. В цялата европейска процедура се позволяват двата типа определяне.

Ако препоръчаните промени бъдат признати, лекарствените артикули ще могат да се издават както електронно, по този начин и на книжен притежател. Според вносителите по този начин ще се обезпечи и подсигурява цялостният достъп на популацията до лекарствени артикули, в това число няма да бъде лимитирана опцията за определяне на лекарствени артикули при домашно посещаване от страна на доктор.

Предложенията за промени в Наредба № 4 са оповестени за 30-дневно публично разискване на уеб страницата на Министерството на здравеопазването.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР