От 1 март 2021 г. влизат в сила нови изисквания

...
От 1 март 2021 г. влизат в сила нови изисквания
Коментари Харесай

От 1 март: Нови етикети ще ни показват какви електроуреди си купуваме


От 1 март 2021 година влизат в действие нови условия на Европейски съюз, с които се вкарва нов етикет за енергийна успеваемост. Според вътрешните прогнози на Европейската комисията общите икономии на сила от новите етикети до 2030 година ще възлизат на 38 TWh на година, което се равнява на годишното ползване на електрическа енергия на Унгария.

Първоначално нови етикети ще имат следните продуктови групи:

- Съдомиялни машини

-Перални машини и комбинирани перални със сушилня

- Хладилни уреди

- Телевизори и електронни екрани

Освен усъвършенстван дизайн, новият етикет ще съдържа преобразувана и единна за всички артикули енергийната канара с класове А-G, вместо досегашните означения от А+++ до F. Запазва се актуалното цветово обозначаване от мрачно зелено (най-ефективни) до алено (най-малко ефективни). За потребителите е значимо елементарно да разчитат информацията от етикета, защото разликата даже сред два класа (например C и E по новата скала) за комбинирана пералня със сушилня, да вземем за пример, може да спести към 600 лева от разноските за електрическа енергия на семейството за 10 години.

Сред измененията е добавеният QR код в горния десен ъгъл на етикета, отвеждащ към единна за Европейски Съюз продуктова база данни (EPREL), която ще дава спомагателна информация за характерностите на продукта. Енергийните етикети на всеки тип артикул ще демонстрират освен потреблението на електрическа енергия, само че и друга информация – както обвързвана, по този начин и несвързана с силата – посредством интуитивни пиктограми, които разрешават да се съпоставят продуктите и да се реализира по-добре осведомен избор при закупуване на домашен уреди: брой пиксели, потенциал за предпазване, предаван звук и други

Важно е да се знае, че с въвеждането на новите етикети от 1 март 2021 година в началото няма да съществуват артикули на пазара, които да са означени с най-високия клас „ А “. Настоящите най-ефективни технологии ще дават отговор на условията на клас „ В „ или „ С “, а най-горните класове от скалата остават свободни за бъдещите нововъведения. Критериите за класовете от A до G регулярно ще се преразглеждат от Европейски Съюз съгласно развиването на пазара, като не се планува прибавяне на нови класове или разширения с плюсове към новата канара.

В преходния интервал (ноември 2020 година – февруари 2021 г.) преди формалното въвеждане на новия етикет доста от засегнатите групи електроуреди ще съдържат в опаковката си и двата етикета. Въпреки разликите в посочената в тях информация, значимо е потребителите да знаят, че енергийните характерности на закупения от тях артикул по никакъв метод не се трансформират. След 1 март 2021 година търговците ще разполагат с 14 работни дни да заменят съществуващите енергийни етикети с новите върху всички артикули, за които се ползват новите условия, в комерсиалните обекти и онлайн магазините.

От 1 септември 2021 година новото етикети ране ще обхване и светлинните източници. За останалите продуктови категории към момента няма дефинирани периоди, само че се чака това да се реализира поетапно в идващите няколко години.

Повече информация за новото енергийно етикети ране може да се откри на особено основания информативен уебсайт

Информация за енергийните етикети :

От въвеждането през 1994 година до момента енергийният етикет се потвърди като една от сполучливите начинания на Европейския съюз, която подкрепя потребителите в избора на енергийно ефикасни артикули и в същото време оказва значим принос към реализиране задачите на Европейски Съюз в региона на енергетиката и климата.

Въпреки че съгласно първичната идея множеството модели попадат в най-ниските енергийни класове (т.е., E, F, G), последователно се развиват нови технологии, тъй че през днешния ден множеството електроуреди се класифицират с най-високите класове A+++, A++, A+. Понастоящем, това затруднява потребителите да разграничават най-ефективните артикули — постоянно, купувайки си артикул от клас А или A+ те смятат, че взимат най-ефективния артикул на пазара, а в действителност се снабдяват с електроуред с ниски енергийни характерности. Освен че натоварва сметките за електрическа енергия в интервала на употреба на продукта, това въздейства отрицателно и на околната среда.

Енергийният етикет на Европейски Съюз се трансформира в интернационален знак за енергийна успеваемост , чието влияние се простира надалеч отвън границите на Европейски Съюз и бранша на битовите уреди, за които бе основан. Mотивът на етикета с подредени оцветени стрелки от зелено до алено се употребява и в страни отвън Европейски Съюз за означаване на успеваемостта на здания, автомобилни гуми, транспортни средства, съоръжение и други Идентични или отчасти възприети детайли се ползват в енергийните етикети в разнообразни точки на света като Централна и Южна Америка, доста страни от Средния изток, Русия, Китай, Иран, Южна Африка и др.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР