От 1 април започват археологически проучвания в над 40 обекта

...
От 1 април започват археологически проучвания в над 40 обекта
Коментари Харесай

Започват археологически проучвания в над 40 обекта в Северозападна България

От 1 април стартират археологически изследвания в над 40 обекта в Северозападна България. Това сподели за Българска телеграфна агенция гл. ас. доктор Таня Христова, теоретичен секретар на Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките. Обектите са ситуирани по трасето на бъдещия газопровод и изследванията се финансират от вложителя "Булгартрансгаз ", който ще строи огромния инфраструктурен план "Разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българско-сръбска граница ".
Работата е предоставена на Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките, като в екипите вземат участие и археолози от районните исторически музеи в страната. На цивилен контракти ще бъдат наемани служащи за обособените обекти, посочи Христова.
Финансовите параметри за изследванията съставляват конфиденциална информация, прецизираха от НАИМ към Българска академия на науките.
Сондажните разкопки са предшествани от геофизически изследвания на обособените обекти, които са по цялото трасе на бъдещия газопровод на територията на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново. От 1 април поетапно ще стартират дейностите по археологическите разкопки в цялата страна по оповестеното трасе, посочи Таня Христова. В областите Монтана и Враца ще се работи на по четири обекта.
На територията на Видинска област ще се работи на 15 нови археологически обекта, които в никакъв случай не са били проучвани. Очакванията са единствено на територията на Видинско в археологическите разкопки да вземат участие над 100 археолози и 500 служащи, прецизираха археолози от РИМ-Видин. Обектите са на територията на общините Кула, Грамада и Димово. Ще се изследват праисторически, антични и средновековни обекти.
След сондажните изследвания междуведомствена комисия ще реши на кои от обектите ще бъде осъществено цялостно изследване. Целта е те да бъдат научно документирани и движимите находки да бъдат избавени преди началото на строителството.
Очакванията са разкопките да продължат до 15 юни т.г., а след този интервал ще се знае дефинитивно къде ще продължи да се копае и изследва, сподели Христова.
Само преди дни на проведената Трудова борса във Видин Регионалният исторически музей в дунавския град разгласи, че търси 350 индивида за работа през летния сезон за археологически разкопки, които ще работят на 15 обекта по трасето на газопровода. Директорът на РИМ-Видин Фионера Филипова разгласи пред търсещите работа, че искащите ще бъдат наети на цивилен контракт за период от два месеца.
Разкопките във Видинско стартират от 1 април, като за наетите е обезпечен превоз. За страдание, на Трудовата борса предпочитание за работа обявиха едвам 10 безработни, посочи Филипова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР