Освобождаването от Унгария на задържани трафиканти на хора предизвиква дипломатическо

...
Освобождаването от Унгария на задържани трафиканти на хора предизвиква дипломатическо
Коментари Харесай

Виена привика унгарския посланик заради освобождаването на трафиканти на хора

Освобождаването от Унгария на арестувани трафиканти на хора провокира дипломатическо напрежение със прилежаща Австрия, съобщи ДПА. Посланикът на Будапеща във Виена е бил извикан в Министерството на външните работи в понеделник, съгласно австрийския външен министър Александер Шаленберг.

" Искаме цялостно изясняване, тъй като считаме, че това е изцяло неправилен сигнал ", сподели той, до момента в който беше в Брюксел за срещата на външните министри на Европейски Съюз.

Унгарското държавно управление на премиера Виктор Орбан подреди освобождението на хиляди задгранични пандизчии, арестувани в страната за трафик на хора. Единственото изискване е те да изоставен Унгария в границите на три дни.

Аргументът на Унгария, че затварянето на тези чужденци е прекомерно скъпо, е " диаметрално противопоставен на видимо ясната линия " на Унгария против трафика, сподели Шаленберг.

През уикенда Министерството на вътрешните работи на Австрия разгласи, че ще затегне контрола на границата с Унгария в отговор на освобождението на хора.

 В Европейски Съюз предходната година са регистрирани най-вече противозаконни влизания от 2016 година насам В Европейски Съюз предходната година са регистрирани най-вече противозаконни влизания от 2016 година насам

Незаконната миграция по Балканския маршрут към Австрия минава основно през Унгария. Досега австрийската полиция е подкрепяла унгарските чиновници в битката против проведения трафик. Според Министерството на вътрешните работи във Виена обаче това съдействие в този момент е подложено на тестване.

По публични данни сега в Унгария са затворени 2600 чужденци от 73 страни, преобладаващата част от тях са наказани за каналджийство, показва Българска телеграфна агенция. По данни, обявени от маджарски медии, става дума за 700 лица, най-вече от Сърбия, Румъния и Украйна.

За незаконен транспорт на хора унгарското наказателно право планува присъди от две до двадесет години.

Австрийската страна е реагирала с неразбиране на признатата в края на предишния месец от държавното управление на Орбан мярка. Освен засилен граничен надзор се изследва опцията за въвеждането и на други ограничения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР