Освобождаването на спътника от горната степен на ракетата-носител бе проведено

...
Освобождаването на спътника от горната степен на ракетата-носител бе проведено
Коментари Харесай

УСПЕХ: Излитане на Фолкън 9, безпроблемно кацане, в орбита бе изведен GPS спътник!

Освобождаването на спътника от горната степен на ракетата-носител бе извършено на 1-ви юли в 00:38 ч. българско време. 

След днешния полет в орбита има към този момент три нови “Блок 3 ” спътника, от които два са изведени чрез ракети на СпейсЕкс. Единствено през август 2019 година за изстрелването на втория сателит бе употребена ракета “Делта 4 ” на Юнайтед Лонч Алайънс в среднотоварен вид. Това бе и последният полет на среднотоварна ракета “Делта 4 ”, след което тази серия носители бе пенсионирана.

По време на дебютната задача на СпейсЕкс с GPS сателит през декември 2018 година, от Спейс Форс (настоящият оператор на GPS) желаеха да употребяват цялостния потенциал на “Фолкън 9 ”, което означаваше, че първата степен на ракетата не бе възвръщаема и след нейния полет тя беше потопена в океана.

Днешната задача бе друга – СпейсЕкс най-сетне получи позволение да задели гориво и запаси за връщането на първата степен от “Фолкън 9 ”. Самото кацане на степента върху кораба “Просто прочети инструкциите ” бе безпроблемно!

Това бе 63-ти пореден триумф за ракетите “Фолкън ” на СпейсЕкс от началото на тяхната употреба, както и пето поредно кацане на първа степен. Конкретно за 2020-та година, днешният полет бе 11-ти за компанията на Илон Мъск. СпейсЕкс продължава да се оправя ослепително – и дано не забравяме, че на 30-ти май компанията влезе в историята на космонавтиката, като изстреля първия пилотиран транспортен съд “Крю Драгън ” с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. 

Очакванията са новите GPS спътници да са три пъти по-точни спрямо предходните. Сателитите са създадени от аерокосмическия колос Локхийд Мартин.

Запис от днешното изстрелване: ТУК (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР