Освобождаването на първите двама заложници, които се намират в ръцете

...
Освобождаването на първите двама заложници, които се намират в ръцете
Коментари Харесай

Свободата за двете заложнички – стъпка напред или уловка на Хамас“?

Освобождаването на първите двама заложници , които се намират в ръцете на " Хамас ", през вчерашния ден с посредничеството на Катар, може да е преломен миг. То бе приветствано от администрацията на Съединени американски щати, само че не са малко скептичните гласове.

Пенсионираният американски военачалник Дейвид Петреъс , който командваше съдружните сили по време на войната в Ирак, сподели, че освобождението може да бъде и " прелестен филантропичен жест ", и измама на " Хамас " . Пред BBC Newsnight той предвижда, че може да забележим освобождението на заложниците един по един, до момента в който " Хамас " се пробва да завоюва време.

Те знаят какво ги чака , споделя Петреъс, имайки поради стотиците хиляди израелски бойци, ситуирани към анклава, задоволително подготвени и способни да " унищожат Хамас ", както даде обещание министър председателят Нетаняху.

" Хамас " освободи двама американски заложници

За да опровергаят думи на президента Байдън, съобщи представител на групировката

След съвсем две извънредно тежки седмици на несигурност освобождението на Джудит и Натали Раанан, майка и щерка, стана момента на облекчение. На фотографията, оповестена след освобожаването им, и двете дами наподобяват много измъчени. Властите в Катар потвърдиха , че освобождението им е станало след многодневна непрекъсната връзка и се надяват, че разговорът ще докара до освобождение и на други заложници.

Като заложници в ръцете на " Хамас " остават още 201 души , измежду тях деца и възрастни над 60 и даже над 80 години. Съдбата на тези хора, освен израелски жители, само че и на други страни, остава незнайна. По данни на Израел още към 100 души остават в неопределеност - т.е. за тях не се знае дали са убити, или се намират в ръцете на палестинската формация.

Именно тяхната орис дава съображение на Съединени американски щати и Европа да оказват напън над Израел за . Bloomberg написа, че секрети договаряния не престават да се водят, само че източници на организацията са предизвестили, че това е внимателен развой и могат да се провалят ненадейно . На този стадий няма достоверна информация дали се водят договаряния на правилото на продан с наказани членове на групировката, които се намират в затвори в Израел.

Wall Street Journal също споделя за договарянията, базирайки се на свои източници. Първата седмица на , наложена след и на " Хамас " против селища на Израел, договаряния въобще не са водени . " Хамас " и съюзната му формация " Ислямска джихад " даже и къде се намират те, защото дружно с групировката, през границата при нападението са минали и са взели участие в него и неорганизирани палестинци.

През втората седмица към този момент са водени договаряния , само че, да вземем за пример договорка за освобождение на 50 души се е провалила.

Освобождаването на двете дами през вчерашния ден и доказването на успеваемостта на каналите на Катар ще докара обаче до обстановка, в която дипломатическият напън за водене на договаряния и върху двете страни - както върху Израел, по този начин и върху " Хамас " - може да се усили.
 Израелски източник: Има
Израелски източник: Има " положителни шансове " първият филантропичен ескорт да влезе в Газа на следващия ден

Генералният секретар на Организация на обединените нации е отчаян от забавянето
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР