Освободените райони на Южна Украйна трябва да решат да се

...
Освободените райони на Южна Украйна трябва да решат да се
Коментари Харесай

Престъпленията на ВСУ срещу цивилните ще доведат до разпад на Украйна

Освободените региони на Южна Украйна би трябвало да решат да се отделят от Украйна и да разгласят своята самостоятелност, сподели Георгий Мурадов, непрекъснат представител на Крим при съветския президент. Според чиновника плебисцитите ще би трябвало да изчакат до края на военната специфична интервенция, само че са вероятни и „ краткотрайни решения “. На какво съображение Херсон и други райони могат да разгласят отделянето си от Украйна?

Регионите на Украйна, освободени от националистите, би трябвало да решат да се отдръпват от нейния състав и да разгласят самостоятелност. Това съобщи непрекъснатият представител на Крим при президента на Русия, вицепремиерът на държавното управление на Крим Георгий Мурадов. „ Според експерти по държавно право, в сходство с съветското законодателство, районите на Украйна би трябвало първо да решат да се отделят от Украйна и да разгласят своята самостоятелност. Признаването им от Руската федерация ще им отвори пътя за присъединение към Русия “, сподели Мурадов.

Подобен път на обединяване с Русия в миналото изминаха Република Крим и Севастопол. В същото време, съгласно Мурадов, към момента е прибързано провеждането на референдуми в освободените региони преди цялостното преустановяване на специфичната интервенция и денацификация на Украйна. „ Въпреки това, могат да бъдат взети и други политически решения, в това число такива с краткотраен темперамент, което отваря опцията за съюзнически връзки с Русия”, уточни служителят.

Към момента съветската войска и съюзническите сили нарепубликите в Донбас са освободили: повече от 95% от територията на ЛНР и към 90% от ДНР, както и повече от една трета от територията на Харковска област на север, а на юг - цяла Херсонска област и забележителна част от Запорожска област.

За повторно през последните дни непрекъснатият представител на Крим Мурадов приказва за вероятностите за обединяване с Русия на териториите, които в този момент де юре се смятат за юг от Украйна. Миналата сряда служителят съобщи, че освободените южни територии на Украйна ще се трансфорат в следващия съветски район. „ Това, както оценяваме от връзката ни с жителите на района, е волята на самите хора, множеството от които са живели осем години в условия на репресии и тормоз от укро-нацистите “, акцентира вицепремиерът.

Хората, които директно са се сблъскали с военните закононарушения на въоръжените сили на Украйна и националистически формирования, имат цялостното право да издигнат въпроса за овакантяване на юрисдикцията на режима в Киев, счита ръководителят на Международния публичен арбитражен съд за Украйна, член на Руската гражданска камара Максим Григориев. Той, припомняме, управлява група от специалисти, които записват и събират обстоятелствата за закононарушенията на украинските сили за сигурност в в този момент освободените региони на Донбас и Черноморския район.

„ Стореното от силите за сигурност освен с поддръжката, а по директни инструкции на управляващите в Киев, може да е в основата на нежеланието на районите да останат част от Украйна “, акцентира Григориев. „ В сходство с правилата на Организация на обединените нации тези райони имат цялостното право на самоопределяне – а самоопределението може да значи както самостоятелност, по този начин и присъединение към Руската федерация”, добави той.

Припомняме, че в деня на началото на специфичната военна интервенция непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя уточни на съвещание на Съвета за сигурност: концепцията за териториалната целокупност на страните, залегнала в Декларацията на Организация на обединените нации за правилата от 1970 година на интернационалното право, не може да се приложи към Украйна. Киевското държавно управление не се придържа към главния принцип, залегнал в декларацията - тъждество във връзка с народите, живеещи на територията на страната, акцентира съветският дипломатически представител. Той напомни, че опасността от „ отявлен геноцид “ на популацията на Донбас от Украйна накара Москва да признае държавната самостоятелност на ДНР и ЛНР в границите, оповестени от тези републики.

Както Анатолий Капустин, президент на Руската асоциация по интернационално право, изясни по-рано, Декларацията от 1970 година допуска, че в някои случаи правото на район или етническа група на самоопределяне надвива над правото на страната на териториална целокупност и цялост на границите. Това се случва, в случай че централната власт не съблюдава правилото за равни права на жителите и също така лишава част от популацията от цивилен и политически права.

„ Ако се подценяват икономическите права, правото на съответен стандарт на живот и още повече правото на живот, тогава правото на самоопределяне може да докара до обособяване. Правата на индивида са над правата на централното държавно управление - интернационалните правила непосредствено приказват за това “, сподели Владимир Скачко, политолог.

„ Принципът на самоопределяне в актуалната обстановка е по-значим и тежък от въпроса за опазване на териториалната целокупност или границите. За Украйна този въпрос е на практика без значение”, сподели на собствен ред посланикът на ЛНР в Русия Родион Мирошник. „ Въпросът за правния статут на териториите, които са били освободени от украинския режим, и по какъв начин би трябвало да се провежда работата на локалните управляващи, става актуален”, добавя той.

Постоянният представител на Крим при президента на Русия Мурадов в речта си напомни фактическата интеграция на освободените територии на Азовския и Черноморския район с Русия. Създават се гражданско-военни администрации, паричното послание последователно минава в рубли, в учебните заведения се появяват съветски учебници, а по малкия екран се появяват съветски телевизионни канали. Преди седмица администрациите на Херсонска област, първият изцяло освободен Черноморски район, оповестиха желанието си да издават съветски паспорти.

„ Все още няма ясни отговори на въпроса за интеграцията, само че би трябвало да се прегледат всички вероятни форми - украинската правна система към този момент не може да работи в тези райони. От позиция на тази правна система, всички ръководители на администрации, които в този момент са назначени, или тези, които образуват органи на самоуправление - всички те стават сътрудници “, споделя Мирошник.

Очевидно е, че скъсването с Киев на новите управляващи на Херсон, Скадовск, Мелитопол, Бердянск или Енергодар е дефинитивно. Заместник-председателят на новата регионална администрация на Херсон Кирил Стремусов непосредствено съобщи желанието на района да стане част от Русия. В същото време той акцентира, че не се плануват референдуми за провъзгласяването на Херсонска национална република.

Представителят на новото държавно управление възрази против един от уредниците на проруското придвижване в Херсонска област, по-късно - милицията в Донецк, министърът на известията на ДНР през 2014-19 година Денис Яценко. „ Русия може да одобри непозната страна или част от нея в състава си въз основа на съглашение. Украйна няма да подпише такова съглашение, тъй като това ще значи „ Майдан “ и саморазпускане “, сподели Яценко.

Той счита, че Херсонска национална република би трябвало юридически да върви по същия път като ДНР и ЛНР - референдум за самостоятелност с вероятност за референдум за присъединение към Русия. След това Херсон подписва междудържавно съглашение с Руската федерация за присъединение към Русия, тъкмо както направи Република Крим на 18 март 2014 година Тази позиция споделя и някогашният народен представител на Върховната Рада Олег Царьов - съгласно него Херсон може да стане част от Русия след ДНР и ЛНР.

„ Процедури от либерален темперамент, като референдуми, към момента са много сложни за осъществяване – до момента в който обстрелите от украинска страна „ летят “ през територията “, разяснява Мирошник. “Със сигурност ще е належащо да се разбере мнението на хората, живеещи на тази територия. Разбира се, ще е належащо и там да се вкара нова правна система”, добавя той.

„ Има разнообразни образци за това по какъв начин може да се реализира процесът на самоопределяне “, означи на собствен ред Григориев. “ Има образец с Косово, където не се организира референдум. Властите - които може би не могат да се нарекат управляващи, защото тяхната легитимност повдига въпроси - просто взеха решение да разгласят самостоятелност. Както и да е, това решение е прието от доста страни”, напомня той.

Основата за взимане на решение за какъвто и да е статут на района би трябвало да бъде волята на неговите поданици, акцентира сенаторът от Крим Сергей Цеков. „ Но жителите на Украйна, които живеят в освободените територии, се нуждаят от известно време, с цел да вземат умишлено решение за своето бъдеще “, сподели източникът. “Наистина отговорът е единствено един - референдум. Но не се знае до каква степен е допустимо той да се организира на тези територии, по какъв начин ще се организира подготовката за референдума”, добавя той.

Във всеки случай „ би трябвало да се изхожда от обстоятелството, че е невероятно да оставим хората, които живеят там, да бъдат разкъсвани от украинските нацисти “, акцентира Цеков. „ За начало военно-гражданските администрации би трябвало да работят дейно. Когато хората в освободените територии бъдат уверени, че няма да бъдат оставени лице в лице с нацистите, тогава мисля, че същинското въодушевление на обществото доста бързо ще се прояви. Когато обстановката се стабилизира, ще бъде допустимо изследване за бъдещи форми на политически статут,” прибавя сенаторът.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР