Освен с хапчета има друг начин за лечение и се

...
Освен с хапчета има друг начин за лечение и се
Коментари Харесай

Как да лекуваме децата от грип с бабини лекове

Освен с хапчета има различен метод за лекуване и се назовава национална медицина - безвредна, налична, приятна, употребява натурални артикули. Разбира се при тежко боледуване детето би трябвало да се заведе на доктор, само че и вие може да му помогнете. Предлагам ви някои бабини лекове, изпитани и предложени от препатили родители.

При температура

Първото изискване за намаление на температурата е детето да приема доста течности. С температуропонижаващ резултат е чаят от липа, който води до изпотяване и понижаване на телесната температура, както и чай от листа на малина. Добре работи и сок или компот от плодовете на малината.

Добър резултат има намазването на стъпалата на детето с разрушен белтък от яйце, температурата спада изненадващо бързо. Други са удовлетворени от следния лек: резенчета от лимон се слагат на ходилата и от горната страна се поставят чорапки. За най-малките надали е уместно, нежната бебешка кожа може бурно да реагира на лимонената киселина.

Водата е несъмнено средство за понижаване на температурата при деца. Поставете горещото дете във ваничка с топла вода като за къпане и с последователно доливане на студена вода намалете температурата.

Кашлица

 Чай от мащерка за лекуване на грип

Народната медицина предлага чай от мащерка, бъз, лайка, салвия, подсладени с мед или захар. Дафиновият лист също облекчава кашлицата. 5 листа се варят в половин литър вода към пет минути, прецежда се и се подслажда с мед, когато поизстине.

Традиционна рецепта за откашляне на секретите е отварата от примес на индрише, глава лук с външната обвивка, небетшекер или лукчета, междинната част на дюля към семките, счукани орехи дружно с черупките.

Доказана е и следната рецепта при кашлица: една черна ряпа се издълбава по този начин, че да стане като кладенче. Напълва се с мед (2-3 с.л.) или захар и се оставя няколко часа, до момента в който се изпълни със сок. Приема се по една чаена лъжичка няколко пъти на ден.

Компресите също доста успокояват кашлицата. Гърдите на болното дете се намазват с мед и се поръсват със сода за самун. Отгоре се покриват с надупчен с дебела игла вестник и престоява най-малко 2-3 часа.

Инхалациите са остаряло изпитани средство за облекчение на кашлицата. Големите деца инхалират лайка със сода, при дребните е задоволителна инхалацията в банята. Пуснетегорещият душ в банята да стане като мъгла и постойте с бебето десетина минути да подиша парата. Така влажният въздух успокоява лигавиците и кашлицата понижава.

Хрема

 Лечение на хрема при деца

Народната медицина предлага мед и при хремата, стига детето да не е алергично. На огромно дете може да поставите в ноздрите късчета корав мед колкото грахово зърно. Отпушващо на носа работи и домашни капки, приготвени от лайка и захар. В кафена чашка запарка от лайка поставете 2 с.л. захар, тъй че да се получи хипертоничен разтвор. Той отбъбва лигавицата на носа и детето стартира да диша умерено, а лайката има противовъзпалителен резултат.

Носът на огромното дете, което е болно от грип, може да се намаже с домашна свинска мехлем от вътрешната страна, изключително в случай че има корички.

Болки в гърлото

 Лечение на деца от грип с бабини лекове Снимка: Мария Симова

Компресът от извара работи съвсем незабавно против болката и възпалението. В половин литър прясно мляко поставете лъжица оцет и го пресечете посредством варене. Изцедете в марля и по този начин получената извара разстелете сред две марли или тензух. Завийте към гърлото, от горната страна сложете шал или мъжка носна забрадка. Така да престои най-малко 4 часа, може и да се спи с него.

Обезболяваща напитка, освен това приятна, е следната: 7 листа индрише, 7 бонбони лукчета и седем локума се варят десетина минути и се прецежда. След като стане прелестно топла, напитката се дава по 1-2 ч.л. 3-4 пъти на ден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР