Освен прочутата коледна звезда, другото най-популярно вътрешно растение, свързано с

...
Освен прочутата коледна звезда, другото най-популярно вътрешно растение, свързано с
Коментари Харесай

Коледен кактус, коледниче, Schlumbergera truncata и как да го отглеждаме

Освен фамозната " коледна звезда ", другото най-популярно вътрешно растение, обвързвано с Коледа, е коледничето. Schlumbergera truncata, позната още като коледен кактус или коледарче, е сукулент, чиято татковина са дъждовните гори на Бразилия.

Ако имаме последното поради, елементарно ще се досетим по какъв начин би трябвало да го отглеждаме, с цел да се радваме на цялостната му хубост. Това не е елементарен кактус - не обича засушаване, а влажни и топли условия, които му припомнят тези в дъждовната гора.

Компостна почва, дървесни кори и хумус са подобаващата среда, в която да се насади. Редовно напръскване на стеблата и поддържане на влажна почва също са значими. Коледничето обича светлина, само че не директна - сходна на онази, която се прокрадва през клоните на високите дървета в джунглата.

Ако желаеме да цъфне тъкмо за Коледа, би трябвало да осигурим на коледничето " отмора " в края на лятото. Температури сред 10-17 градуса, както и по-кратките дни (максимум 10 светли часа) ще накарат растението да стартира да образува цветни пъпки.

Веднъж цъфнало, коледничето не понася прекомерна топлота. Ако температурата в помещението е прекомерно висока, цветовете бързо ще окапят. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР