Освен изсветляване на собствениците на печатни произведения и на търговски

...
Освен изсветляване на собствениците на печатни произведения и на търговски
Коментари Харесай

ДПС предлага изсветляване и на финансите на собственици на медии

Освен " изсветляване " на притежателите на печатни творби и на търговски обекти за тяхното разпространяване, Движение за права и свободи предлага доставчиците на медийни услуги да заявяват цялостното финансиране на активността, в това число банковите заеми и финансирането с обществени средства - без разлика дали са от държавния, общинския бюджет или по европрограми. Това оповестиха на брифинг в Народното събрание Велислава Кръстева и Хамид Хамид.

Миналата седмица пленарната зала утвърди на първо четене промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби (по-известен като медиен закон), импортирани от Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева - Движение за права и свободи. С тях се цели обществено обявяване на притежателите на печатни и онлайн медии, както и на тези, които имат пунктове за разпространяване на вестници и списания.

Сега кръгът от данните, които би трябвало да бъдат декларирани, се уголемява.

Предвидили сме за обявление значими условия, ориентирани към притежател на медия или в действителност подобен, без той да попада публично, текстовете не третират публицисти, акцентира Хамид Хамид, съвносител на плана. Той уточни, че са заложени наказания от 20 000 до 30 000 лева, в случай че тези условия не бъдат изпълнени. Въпросът, акцентира обаче той, е кой се пробва да измества тематиката на законопроекта към публицистите и свободата на словото, кой притежател на медия кара публицистите да слагат въпроси, които законът не третира, кой има интерес да остане в сивата стопанска система.

С спомагателните промени се вменява на Министерството на културата задължението и правото да упражнява наказания в случаи на несъблюдение по повод декларирането на собствеността.

Ще желаяме от ръководителя на медийната комисия Вежди Рашидов да провежда полемика с представители на медиите, в която да се разиска какво още е належащо, с цел да бъдат реализирани в оптималната степен бистрота във връзка с собствеността на печатните медии и тяхното разпространяване, контрола, разясни Велислава Кръстева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР