Освен че научихме отново очевидното - че войната е Ад

...
Освен че научихме отново очевидното - че войната е Ад
Коментари Харесай

Войната на Путин дава уроци от 2022 г. и перспективи за 2023 г.

Освен че научихме още веднъж очевидното - че войната е Ад - научихме и няколко не толкоз явни неща за Русия, Украйна и Запада през 2022 година, написа професор Александър Дж. Мотил* за The Hill.

1. Русия е реваншистка, империалистическа, геноцидна и фашистка страна, която мощно наподобява на нацистка Германия. Руско-украинската война разсея илюзиите ни за устрема на Русия към някаква форма на вътрешна нормалност и външно равновесие. Роналд Рейгън неслучайно назова Съветския съюз " Империя на злото ".

Руската федерация е евентуална империя на злото, което може да е още по-лошо. Бъдещите империи се уголемяват и стартират войни, до момента в който одобрените империи нормално са удовлетворени от статуквото. Въпреки че Русия не може да завоюва войната си против Украйна, тази война ще завърши дефинитивно и изцяло единствено в случай че Русия престане да бъде реваншистка, империалистическа, геноцидна и фашистка. Преговорите няма да реализират нищо; единствено провалянето може да успее да докара до коренна смяна в Русия и нейните връзки със съседите и света.

2. Руският президент Владимир Путин може или не може да бъде разтревожен, само че той несъмнено е второразреден състезател в международния шах, а не гросмайсторът, за лалъвто беше рекламиран. През своите повече от 20 години на власт Путин съумя да построи нежизнеспособен, нежен режим; изкорми пазарната стопанска система и нейните професионални класи; трансформира Русия в надълбоко корумпирана и неефективна петролна държава; отблъсна приятелите и съдружниците на Русия; опетнява името на Русия, като го свързва с военни престъпления; и я въвлече в разрушителна война, която ще се смята за една от най-големите стратегически неточности в историята.

Но най-голямата неточност на Путин може би е, че се трансформира във олицетворение и опора на съветската политическа система. С напредването на възрастта на руснаците ще им бъде мъчно да мислят за него като за облика на своята нация. И когато си тръгне, както несъмнено ще направи, системата ще бъде притисната да оцелее без него.

3. Руската войска, както съветската страна, общество, стопанска система и просвета, е неразбория. Парите, които трябваше да отидат за нейната рационализация, явно бяха откраднати от приятелите на Путин. Неговата тактичност, тактика и командване и надзор са остарели, а въоръжението и тежкото съоръжение са доста по-лоши, в сравнение с някой можеше да си показа. Руското общество е в дълбока рецесия, защото милиони експерти от междинната класа избягаха от режима на Путин, с цел да търсят шанса си в чужбина, до момента в който западащата стопанска система лимитира вероятностите за тези, които не могат или не желаят да изоставен.

Руската просвета беше разобличена като колониалистка и супрематична, а тези, които я практикуват се компрометираха, като не съумяха да заемат етична позиция против Путин, неговия режим и войната в Украйна. Всички тези несъгласия съставляват дълбока неволя за Руската федерация като страна. Преброени ли са дните на Русия? Редица съветски, украински и западни анализатори считат, че това може да е по този начин. Колапсът и разпадането на Русия на голям брой по-малки страни стана мислимо - и все по-възможно.

4. Украинците и техният президент Володимир Зеленски шокираха света със своята устойчивост, храброст и отдаденост на демокрацията и свободата, както и със способността си да устоят и по-късно да отхвърлен съветското нахлуване. Една корумпирана и надълбоко разпокъсана страна, която внушава отмалялост на своите западни поддръжници - господстващият облик на Украйна преди войната - не би могла да оцелее след инвазия, геноцид и войната на Путин. Очевидно украинците, макар склонността си към непрекъснато недоволство, са отдадени на страната си, без значение къде живеят или кой език приказват.

По подигравка на ориста украинската страна, войска, общество, просвета и национална еднаквост ще станат доста по-силни след края на войната. Въпреки че на стопанската система на Украйна може да й отнеме десетилетия, с цел да се възвърне, Украйна евентуално ще се трансформира в главен състезател в европейската и евентуално даже в евразийската геополитика.

5. Путин стартира войната заради манията си по това, което неуместно твърдеше, че е " украинска опасност " за Русия. Твърдението беше неуместно, тъй като Украйна беше - и към момента - не е в позиция да заплаши сигурността или съществуването на Русия, до момента в който противоположното - Русия заплашва Украйна - е очевадно вярно. Западът направи някои неверни стъпки във връзка с консолидираното на Русия след Студената война и разширението на НАТО. Но е извънредно време да захвърлим изказванията, че разширението на НАТО и евентуалното участие на Украйна в алианса са провокирали войната.

Швеция и Финландия се причисляват към НАТО и по този метод го уголемяват от тази година, а Русия няма възражения. Всички в Русия, Украйна, Европа и Северна Америка знаеха в седмиците преди войната, че Украйна няма късмет да се причисли към НАТО минимум две десетилетия. Путин и неговата пропагандна машина използваха имперската съветска и руска идеология, с цел да демонизират украинците, че не желаят да бъдат руснаци и да подчинят страната на прищевките на Москва.

6. Западните политици и анализатори жестоко и неправилно оцениха Русия, Путин, Украйна и Зеленски. Въпреки че западната военна, финансова и филантропична помощ за Украйна се оказа незаменима за нейната дарба да отблъсне руснаците, при започване на войната Западът вярваше, че Русия е по-силна, Путин по-компетентен, Украйна по-слаба и Зеленски незапознат. Следователно способността на Запада да пресметна изхода от възможен колапс на Русия би трябвало да се преглежда със зрънце подозрение. Голяма част от Евразия може да бъде въвлечена в продължителни кръвопролития, както се случи след разпадането на имперска Русия. Но също толкоз вероятен е мирният завършек на Руската федерация по линията на разпадането на Съветския съюз.

6. Във всеки случай провалянето на Украйна би означавало успех на реваншизма, империализма, геноцида и войната и по този метод злополука за стабилността, сигурността, демокрацията и либерализма - като цяло и за Евразия в частност. За разлика от това, украинска победа би нанесла тежък удар на всичко, което Путин и неговите приятели и поддръжници отстояват.

Ако 2022 година е управление за това, което следва през 2023 година, би трябвало да чакаме успехите на бойното поле на Украйна да продължат и вътрешните и интернационалните тествания на Русия да се усилят. Тъй като украинците нямат различен избор, с изключение на да се борят за оцеляването на нацията си, а руснаците не, то 2023 година елементарно може да се трансформира в повтаряне на 1917 година - когато изгубена война, колабираща стопанска система, национално неодобрение, непросветеност на владетеля и нелегитимност на елита доведоха до краят на Русия. Ще види ли Путин, по какъв начин делото на живота му ще се срине?
 Войната на Путин за Украйна се основава на пагубна неточност
Войната на Путин за Украйна се основава на пагубна неточност

Британският историк Галеоти изяснява за какво Западът не е вярвал, че Русия ще нахлуе и по какъв начин вижда войната през 2023 година

*Александър Дж. Мотил е професор по политически науки в университета Рутгерс-Нюарк. Специалист по Украйна, Русия и Съюз на съветските социалистически републики, както и по национализма, революциите, империите и теорията, той е създател на 10 книги, както и на " Краят на империите: Упадъкът, колапсът и възраждането на империите " и " Защо империите зе възраждат: Имперски колапс и имперско възобновление в сравнителна вероятност "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР