Остро реагира вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на

...
Остро реагира вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на
Коментари Харесай

Нинова срещу Йотова Недопустимо е вицепрезидентът да поставя срок за годност на правителството!

Остро реагира вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова на думите на вицепрезидента Илияна Йотова от преди седмица, когато съобщи, че правителстното, в случай че не се оправи след 100 дни, ще си върви и ще отиваме отново на избори.

" Не виждам пълномощия на вицепрезидента да дефинира скрок на валидност на държавното управление, това не е морално, сподели изрично Нинова и повтори: Не може вицепрезидентът да слага период за валидност на държавното управление. Нито е в пълномощията на президентската институция и не е морално да се слагат условия на държавното управление ".

" Госпожа Йотова си разреши да каже " Имате 100 дни и по-късно може би отиваме на избори. " Нито е в пълномощията на президентската институция, нито е и морално да се слагат такива условия пред държавното управление. Този парламент е определен от народа, това държавно управление е излъчено от този парламент и в България има разделяне на управляващите. Нека има разногласия сред институциите, само че в границите на разделянето. ", опонира на вицепрезидента соцлидерката.

Нинова акцентира, че думите на Йотова са в несъгласие с конституционната норма за разделяне на управляващите и видя интервенция в работата на кабинета. Въпреки това сподели, че сред нея и президента Румен Радев няма напрежение. Поздравила го за втория мандат, само че не било нейна работа да се вглежда в връзките сред Кирил Петков и президента и да разяснява има ли искри сред тях.

Припомняме, че вицепрезидентът съобщи, че държавното управление има 100 дни да се потвърди, другояче ще отидем отново на предварителни избори. " Нямат 100 шанса, имат 100 дни – в случай че ли не, тази коалиция ще си замине и ще вървим на нови избори ", разяснява Йотова пред Българска национална телевизия Нинова:

Лидерът на Българска социалистическа партия уточни, че президентът доста прецизно упражнява пълномощията си през годините. Държавният глава може да наложи несъгласие на даден закон на ръководещите, в случай че сметне, че не са прави. Това не е детска градина, няма защо да се сърдим, посочи Нинова.

Тя увери, че няма напрежение с президента Румен Радев или секване на точки. Нинова има потребност от хора, които не са корумпирани и които могат да работят в екип. Нинова не е трансформирала мнението си по отношение на " Продължаваме промяната ", зарадии намеците, че е президентска партия.

Калоян Методиев е шеф на моя кабинет, тъй като има качества, работата в министерството е голяма и нуждая се тъкмо от подобен човек като него, отговори Нинова на мненията, че е назначила Методиев – един от най-големите критици на Радев, с цел да покаже, че се опълчва на президента.

Натрупаха се няколко рецесии - здравна, икономическа, обществена, има отворени доста обществени въпроси и по тази причина в държавното управление имаме стратегия от ограничения за справяне с тях, проучва обстановката сега Нинова.

Предпритите ограничения от държавното управление демонстрират воля за решение на тези рецесии, уточни тя и посочи, че в бюджета са заложени доста нови оферти.

Нинова акцентира, че новата власт връща ролята на страната, поема битка с монополите и пази ролята на обществената страна, които са вижданията на Българска социалистическа партия от години, които в този момент се осъществят.

Ние сме общественият дирек в държавното управление и държим на обществения вектор, уточни тя.

Според нея посредством плануваното нарастване на обществените заплащания в бюджета държавното управление демонстрира, че стартира радикално нова политика, с която се връща ролята на обществената страна. Това са огромните идеологически искания на Българска социалистическа партия от години и в този момент стартират да се осъществят, посочи Нинова. " Знам, че това не е всичко, което хората чакат. Не можем с магическа пръчка да решим всички проблеми, само че това са първи стъпки, които демонстрират че има смяна в политиката ", добави Нинова.

Нинова разяснява и въпроса за желанието на Мая Манолова да прави нова лява партия. И съобщи: „ Мая Манолова да си приказва каквото си желае, тя все прави опити за нови планове, само че хората ще схванат кой в реалност поставя грижи за хората. Според Нинова всички, които пробвали да вършат леви планове, копирали от програмата на Българска социалистическа партия.

Захванахме огромна борба с колекторските компании, в случай че Мая Манлова е написала подобен закон, той е някъде в чантата й, ние за първи път написахме закон за колекторските компании и през февруари месец той ще влезе в Народното събрание, акцентира вицепремиерът и посочи - да се готвят ЧСИ-тата, закани се Нинова. Искам да сложим ред, правила и отговорност, няма да се огънем пред никого, това е механизмът за взимане на решения, сподели тя.

Попитана какво се случва в Българска социалистическа партия и за какво " едни хора напущат, а други тя ги напуща ", водачът на столетницата отговори по този начин:

" Струва ми се, че тези " приятели ", които в този момент напущат и декларират се за нов ляв план, не можаха да одобряват резултата от директния избор. Още от този момент стартира това. Прекият избор е огромно достижение на Българска социалистическа партия – съвременно, европейско и демократично е членовете да избират ръководителя. От гласувалите тогава, 80% ме избраха. Няма подобен резултат в различен избор. Тези хора не можаха да го одобряват, не почетоха избора на членовете на партията и започнаха едно непрекъснато саботиране на управлението.

" Това е персонална борба против мен, тъй като започнах промяната в Българска социалистическа партия. Защото ограничих мандатите на депутатите ", съобщи тя по Българска национална телевизия.
" Защото им споделих - " няма да вършиме повече публични поръчки с ГЕРБ ", тъй като подех борба против " против задкулисие, зависимости, приложимост на партията за персонални цели ".

" Тези приятели, които напущат, не можаха да одобряват резултата от директния избор, той е огромно постижение на Българска социалистическа партия ", разтълкува Нинова аргументите за офанзивите против нея от вътрешнопартийните й съперници.

Нинова за следващ път отхвърли уволненията на именити публицисти от в. " Дума " от името на управлението. Тя назова тези изказвания " Лъжа и операция ". " Г-жа Дърева е създател на " Дума ". Никой не я е освобождавал, постоянно е добре пристигнала. Никой не е уволнявал публицисти, такава неистина и операция... ", акцентира Нинова.

Тя съобщи още, че по време на отминалия преди седмица конгрес не е чула " нито една рецензия във връзка с политиката, която води Българска социалистическа партия ", а " единствено персонално против мен ".

" Чух безумната имитация на конгреса от един млад пратеник - " задачата ни на конгреса е да махнем Корнелия Нинова ", сподели още соцлидерката.

416 делегати не одобриха оставката ми на конгреса, не чух рецензия във връзка с политиката ми, това не е борба за идеологии, а персонална борба против мен, тъй като вкарах промени в партията, тъй като им споделих: Няма да вършиме повече публични поръчки с ГЕРБ, тъй като ние водим борба с тези, които използват партията за персонални цели, разяснява Нинова държанието на вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия.

Относно бюджета за 2022 година вицепремиерът изясни, че държавното управление демонстрира ясна воля за справяне с рецесиите.

Тя акцентира, че е планувано нарастване на финансовите вложения на общините с 30%. Това ще е в помощ за разрешаване на проблеми като този с високите сметки за ток, поради който доста обитаеми места вкараха режим на уличното осветяване или промени в градския превоз.

Нинова знае, че държавното управление не е идеално, само че е свършило добра работа за месец и няколко дни. Тя чува непрекъснато клишето, че ще се прави нова лява партия. Какво схващат под ново ляво?, запита Корнелия Нинова, съгласно която всяко ново ляво копира Българска социалистическа партия.

Нинова посочи, че 5 години с 80 депутати Българска социалистическа партия всекидневно се бореха против ръководството на ГЕРБ и нищо не съумели да свършат. " Сега за един месец успяхме да заложим на стопански постоянна и обществена страна ", акцентира водачът на Българска социалистическа партия

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР