Остри реплики си размениха главният прокурор Иван Гешев и служебният

...
Остри реплики си размениха главният прокурор Иван Гешев и служебният
Коментари Харесай

Министър Зарков към Иван Гешев: Светът не се върти около Вас!

Остри реплики си размениха основният прокурор Иван Гешев и служебният правосъден министър Крум Зарков, до момента в който Висшият правосъден съвет обсъждаше измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, с които се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор.
Гешев сподели, че предложенията се вършат за един човек - главния прокурор и че с тях се цели преодоляване на правосъдната система. Зарков му отговори, че непрестанно се оплаква и че светът не се върти към него. А това пък докара до опасност от члена от прокурорската гилдия Евгени Иванов, че ще напусне съвещанието, тъй като не му харесва тонът на министъра, споделя " Лекс ".
Гешев изясни, че е си е причинил да прочете и двата законопроекта - на Демократична България и на държавното управление: " Анализирайки тези оферти, се двоумя дали да се усещам горделив, че се прави личен закон за една персона, т.е. – за мен, " основният прокурор Иван Гешев ", и за отстраняването му. Или е тъжно за българското съществуване и това, което назоваваме господство на закона и правова страна. Това дискриминация ли е или привилегия? Независимо какво е – не се позволява от българската Конституция “.
Според него никой арбитър, изключително от Върховен касационен съд, няма да желае да си аргументи това да проверява основния прокурор, както плануват законопроектите. А тези, които ще се съгласят, ще бъдат от " характерна съдийска организация ", за която било ясно с кого е обвързвана и двамата съдии, които ще бъдат избрани да проверяват, ще са със противоречива мотивация, сподели още Гешев без да навлиза в конкретика какво има поради, само че очевидно визирайки Съюза на съдиите.
Веднага след него думата взе Зарков. " Вие, който непрестанно се оплаквате, че всички с вас се занимават, в действителност ли мислите, че светът се върти към вас. Вашата орис като основен прокурор зависи от този Висш съдебен съвет, който работи отвън мандата си и дали е със 17, или с 13 гласа, не мисля, че имате съображение да се притеснявате ", сподели той. " Когато казвате, че задачата е да се овладее правосъдната система, кажете кой е този, който желае да направи прелом и да овладее правосъдната система – аз, Министерският съвет, Венецианската комисия, Съветът на Европа. Кой желае да овладее правосъдната система? И в случай че има подобен човек или такава организация, това са съществени обвинявания ", продължи министърът. 
В последна сметка съветът ще прати в Народното събрание мнението си с всички забележки към двата законопроекта.

Прокурори в защита на Гешев
Приближената до основния прокурор Иван Гешев Асоциацията на прокурорите (АПБ) скочи(link is external) против депутата от " Демократична България " Ивайло Мирчев в отбрана на шефа на държавното обвиняване. Повод за недоволството им е изявление да Мирчев от предходната седмица. В него той споделя, във връзка неприемането на България в Шенген, че " …имаме основен прокурор, който се е сраснал с проведената престъпност ". Мирчев не е упоменат поименно, назовават го " представител на законодателната власт ", само че от цитатите в позицията се схваща, че тя е ориентирана против него.
Прокурорите напомнят и думи на Мирчев от септември предходната година, че " когато мафията си има основен прокурор, не ви трябват нито министри, нито министър председател ".
Според АПБ тези изказвания, въпреки отправени персонално към фигурата на основния прокурор, непосредствено се вършат внушения, че решенията в прокуратурата по преписки и каузи не се взимат от прокурорите по тяхно вътрешно разбиране, а под давление на външни въздействия. " С това жестоко и безпричинно се визира престижът на всеки един български прокурор, с което съществено се  застрашават конституционните устои на правовата страна ", считат от асоциацията.
Асоциацията приканва Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да се задейства по случая.

БХК: Гешев прави рискова агитация измежду учениците
Междувременно Българският хелзинкски комитет (БХК) остро критикува инициативата " Правосъдие в бъдещето - прокурори и възпитаници приказват за право ", проведена от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите. В рамките на тази самодейност Гешев, както и други прокурори, обикалят учебните заведения и приказват с учениците, като Гешев главно подлага на критика законодателството и показва себе си и прокуратурата като последния пазач против беззаконието в Бъла в България. По пози повод адвокат Адела Качаунова, шеф на Програмата за правна отбрана на БХК излезе с отворено писмо до Висш съдебен съвет, министъра на образованието и науката, министъра на културата, председателката на Държавната организация за протекция на детето, членовете на Комисията по правни въпроси в 48-ото Народно заседание.
В рамките на самодейността са посетени минимум 20 учебни заведения в най-малко 12 града.
Първоначално самодейността е оповестена като взаимна и с неправителствената организация Национална мрежа за децата (НМД), чийто член е и БХК. В първите оповестени известия на формалната интернет страница на АПБ към момента стои експлицитен текст за партньорството с НМД, в следващите изявления името на НМД към този момент липсва. Информацията за съдействие с НМД е погрешна, защото такова не е осъществено в реалност, написа първо Качаунова.
В рамките на самодейността учениците, които в някои случаи са даже и малолетни (седмокласници), само че при всички случаи малолетни биват запознавани главно с личността на Иван Гешев и неговите визии по промени в законодателството, които са противоречиви в юридическата общественост. Макар той саморъчно да подарява книжки с Конституцията на Република България на учениците, изявленията му и тезите, които застъпва, не могат да бъдат оценени сериозно от подрастващи, които освен не са приключили право, само че даже не са минали главен курс по встъпление в правото, счита тя.
В отвореното писмо има и ред цитати от изявленията на Гешев пред децата, който съгласно БХК " са неприемливи в демократичния правов ред ". Намираме за извънредно рисково на децата да се внушава, че те са верни и обективни, показва Качаунова. Според нея Гешев на процедура въвлича децата в политическа активност. " Това е рисково за просветителното развиване на децата, които няма да образуват свободно мнение по значими въпроси от устройството на страната, а ще попият визии на един основен прокурор, който от дълго време е дал учредения за своята оставка при изначална липса на високи професионални и нравствени качества да заема тази служба, а по този начин също и с следващи дейности. Въвличането на деца в политическа активност, както и в действия, които са неподходящи за просветителното им е развиване, са форми на принуждение над деца според Закона за протекция на детето ", написа в писмото.
Гешев тенденциозно представя работата на прокуратурата - тя хем реализира високи триумфи, хем не може да бъде винена за неуспехите, тъй като следствията са напълно в компетентността на Министерство на вътрешните работи.  В различен миг Иван Гешев основава подстрекателство, че лице може да бъде задържано, тъй като чиновник на Министерство на вътрешните работи не го харесва и след това да бъде даже и наказано.
" Някои заявки на формалната Facebook страница на ПРБ-пресцентър са просто лишени от смисъл, като следното: " Посещенията на прокурори в учебно заведение са потвърдено потребни след срещите с деца, които следва да получат шофьорски книжки - на идната година се регистрира 220% по-малък растеж на разнообразни ПТП с млади водачи ". Срещите на прокурорите и следователите с учениците са почнали на 5 октомври 2022 година и е неразбираемо по какъв начин към този момент е оценена полезността на срещите, които са довели до 220% по-малък растеж на произшествията (само по себе си математически нонсенс) ", счита Качаунова.
Макар и българското общество да е привикнало с значителни обществени изяви на настоящия основен прокурор по всевъзможни тематики, самодейността му да приказва пред възпитаници като излага противоречиви тези за структурата на правосъдната власт, надвишава въображението на мнозина, написа още тя.
И обръща внимание, че от записите, оповестени в Ютюб, се вижда, че учениците задават въпроси на Иван Гешев по отношение на рекомендациите на Венецианската комисия или за следствието на събитията, довели до банкрута на Корпоративна комерсиална банка - " забележителна осведоменост и просторност на ползите, с която малко възрастни могат да се похвалят ". Затова и допуска, че тези въпроси са били авансово готови, защото само дават мотив на господин Гешев да ги разисква просторно в отговорите си.
" Ето за какво дефинираме изказванията пред възпитаници като агитация на хрумвания със подозрителен и даже рисков темперамент, която целѝ да приготви бъдещи гласоподаватели в поддръжка на по същността си популистки и мощно консервативни хрумвания. Намирам, че Висшият правосъден съвет би трябвало да потърси отговорността на основния прокурор за извършената самодейност и изразените хрумвания пред възпитаници ", написа Качаунова. Според нея МОН също би трябвало да отговори по какъв начин се провеждат тези срещи, по какъв начин се избират учебните заведения и учениците, които да участват. А ДАЗД да провери спазени ли са всички стандарти за осъществяване на мероприятия с деца, изключително по отношение на малолетните участници в срещите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР