Острата диария и повръщането са често срещан проблем през лятото.

...
Острата диария и повръщането са често срещан проблем през лятото.
Коментари Харесай

Как високите температури създават стомашен дискомфорт

Острата диария и повръщането са постоянно срещан проблем през лятото. Гастроентеритите и ентероколитите се предизвикват от вирусни и бактериални стомашно-чревни инфекции през лятото поради високите температури, които са удобна среда за размножаване на бактериите. Това съобщи доктор Елена Топалова, гастроентеролог в МБАЛ „ Медлайн “.

Обичайно се появява, когато човек е на отмора. Не са редки обаче и случаите, когато са свързани със стрес в фамилията или на работното място, депресивни разстройства, нескончаем банкет на разнообразни лекарства поради разнообразни съпътстващи болести, неверно селекциониран диетичен режим.

Храносмилателни нарушавания са най-често функционални и съставляват богата палитра от признаци с неразбираема причина, довела до засягане на невромускулната функционалност на храносмилателния тракт. Най-общо биват функционална диспепсия, която визира хранопровода и стомаха, както и синдром на дразнимото черво, когато страда долният гастроинтестинален тракт.

„ Диагнозата се слага мъчно след голям брой клинични, лабораторни, микробиологични, инструментални способи за изключване на органично заболяване, уточни доктор Топалова. - След потребление на балансови проби за оценка на смилателните ензимни нарушавания на помощ в диагностиката се включват някои способи за проучване на фекалии, с които разполага нашата микробиологичната лаборатория. Такъв е да вземем за пример методът за количествено премерване на белтък, наименуван фекален калпротектин. Той е изключително потребен в диагностичния проект, тъй като е в сигнификантно високи стойности във фекални проби, когато има инфектиране на фино и дебело черво. “

Функционалните болести са доста мъчно податливи на лекуване, тъй като в множеството случаи не се повлияват от стандартната терапия на известните нозологични единици.

В същото време при доказване с фекални проби на извършител, най-често бактериален, който провокира гастроинтестинални недоволства, лекуването се сортира прецизно съгласно направена антибиограма.

Как да избегнем летните инфекции?

Това е въпросът, с който от ден на ден пациенти се обръщат към екипа на Отделението по гастроентерология в МБАЛ „ Медлайн “, споделя доктор Топалова.

Ето и нейните рекомендации:

- Бъдете внимателни с храна, приготвяна на открито или съхранявана погрешно. Най- постоянно тя трансформира усета си, когато към този момент е негодна за консумация.

- Не бива да се влиза в непосредствен контакт с заболели хора, тъй като те са главен източник на инфекциите. Начините за предаване на инфекциите - вирусни или бактериални, са фекално-орален досег, хранене с общи принадлежности, прилагане на общи хигиенични такъми или по въздушно-капков път - при кихане, кашляне, по време на диалог.
Миенето на ръце е главно средство за предотвратяване.

- Прием на пробиотици и пребиотици е добре да е след лекарска консултация, защото на естествената чревна флора се разчита да поддържа общия имунитет на тялото.

- Прием на разнообразна храна, богата на плодове и зеленчуци, които обаче не трябва да изместват главните хранителни групи - белтъци, въглехидрати и мазнини. Избрани диетични режими, разчитащи единствено на плодове и зеленчуци, сами по себе си могат да доведат в някои случаи до функционални разтройства на гастроинтестиналния тракт.

- Обърнете се към доктор експерт за диагностика и лекуване, тъй като протрахирането на гастроинтестинален проблем, бил той и функционален, най-често води до задълбочаване на симптоматиката с нарушение на качеството на живот.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР