Оставката на Мустафа Карадайъ не е лично решение, а съзнателно

...
Оставката на Мустафа Карадайъ не е лично решение, а съзнателно
Коментари Харесай

Версиите за Карадайъ: Вътрешен бунт, присъда след грешка спрямо Турция, и легитимиране на Пеевски

Оставката на Мустафа Карадайъ не е персонално решение, а умишлено премахване от страна на Ахмед Доган - тя не е изненадваща, а се е забавила с месеци.

Това е версията, която множеството наблюдаващи стартират след новината за промяната на властта в Движение за права и свободи.

Според журналиста от " Родопи 24 " Илхан Андай, който познава добре протичащото се в партията, оставката на Карадайъ е била написана още в края на ноември, а присъединяване му в предизборната акция е било лимитирано до алегорична поява в Кърджали.

Пред бТВ Андай твърди, че Доган е упълномощил на Делян Пеевски да бъде " второто ходило " след него в партийната подчиненост, а Филиз Хюсменова, Хамид Хамид и евродепутатът Илхан Кючюк да са на третото равнище като " политически пчелички ". Задачата им е да вдигнат евентуалните гласове за Движение за права и свободи до 430 000 на идващите парламентарни избори.

" Колективното начало " в Движение за права и свободи ще се завърне и съгласно Валерия Велева. Нейното пояснение на обстановката е, че Мустафа Карадайъ имал " вождистки " жанр на ръководство в последните две години, като е отблъснал знакови лица в партията поради боязън, че са му съперници за лидерския пост.

Велева разказа парламентарната група на Движение за права и свободи като " послушни хора без наличие " и разгласи, че Доган се е намесвал персонално в конфликтни обстановки по структурите. Тя счита, че този път почетният ръководител щял да остави партията сама да си избере водач, като не изключи това да е Пеевски, който бил харесван от електората.

Тя не чака Движение за права и свободи да смъкна поддръжката си за кабинета " Денков ", само че ще желае да влезе във властта при идващите парламентарни избори.

Факторът " Турция " е повода за отстраняването на Карадайъ, съгласно Любчо Нешков от БГНЕС.

Той напомня, че Карадайъ беше посрещнал водача на турската съпротива Кемал Кълъчдароглу (кандидат за президентския пост против Ердоган), с което ръководителят на Движение за права и свободи е направил " съдбовна неточност ".

" Отношенията сред Движение за права и свободи и Турция не са това, което бяха преди 10-15 година, към този момент има по-нормална връзка. На процедура Карадайъ удари спирачката на този развой. Самият Карадайъ оцеля единствено 72 часа след Кълъчдароглу, тъй като и той падна като водач на Републиканската партия преди 3 дни в Анкара ", сподели Нешков пред Нова ТВ.

Според него Доган към момента е водещата фигура в Движение за права и свободи, а не Делян Пеевски. Нешков чака партията да тръгне в още по-ясна и безапелационна посока на евроатлантическа ориентировка.

" Доган не е безконечен и ще би трябвало да завещае Движение за права и свободи на някого. Ще би трябвало да забележим какъв курс ще вземе. Движение за права и свободи се трансформира като състав поради миграционни процеси и естествени демографски процеси - отваря се към други хора отвън мюсюлманското население, отваря се към Северозападна България и доста други райони, към разнообразни бизнес формирования ", разяснява политологът Първан Симеонов.

Той счита, че изборът на водач на Движение за права и свободи с българско име (например Делян Пеевски) ще е знак за смяна.

" Движение за права и свободи се трансформира като състав поради миграционни процеси и естествени демографски процеси - отваря се към други хора отвън мюсюлманското население, отваря се към Северозападна България и доста други райони, към разнообразни бизнес формирования ", сподели още той.

По-различна версия дава Стойчо Стойчев, който счита, че Хасан Азис е евентуалният нов ръководител на Движение за права и свободи.

" Пеевски има по-различни проекции от това да е водач на Движение за права и свободи - желае да е министър председател на България или сходен обществен пост. Елитът на Движение за права и свободи е от етническата група от североизточна България, която е по-различна от родопския край и по тази причина всички след Доган бяха от Родопа - Местан, Карадайъ. Там има спад на изборната интензивност. Опитът за приобщаването на хората от Родопите минава през издигане на водач от техните среди като символен жест ", споделя Стойчев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР